• De ondertekening van het plan door Peter-Jan van Steenbergen en Jan Nederveen.
• De ondertekening van het plan door Peter-Jan van Steenbergen en Jan Nederveen. Foto: Geurt Mouthaan

Molens in Alblasserwaard en Vijfheerenlanden weer gaan inzetten voor waterbeheer

Algemeen 697 keer gelezen

kinderdijk • Molens weer gaan gebruiken waarvoor ze bedoeld waren: daarvoor presenteerden de molenstichtingen Swek en Simav zaterdag een plan.

Als eerste voordeel noemen Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden de energiebesparing en milieuwinst. ‘Iedere kuub water die door een molen wordt uitgemalen, bespaart energiekosten van het gemaal. Ook vermindert het de uitstoot van CO2’, stellen zij. 

Zeker zo belangrijk: bij hevige regenval zoals clusterbuien kan het meehelpen van molens hard nodig blijken. Daarnaast noemen de stichtingen de vervanging van gemalen als deze uitvallen door zaken als stroomuitval, onderhoud en defecten. Zij willen graag om hun initiatief te verwerkelijken de samenwerking met Waterschap Rivierenland aangaan.

Werkbezoek
Een uitgewerkt plan met daarin deze punten werd zaterdag in het Waardhuis Overwaard te Kinderdijk overhandigd aan een gezelschap CDA-ers, die in het kader van de verkiezingen voor Provinciale Staten en het waterschap een werkbezoek aan de Alblasserwaard brachten.

Gedeputeerde Meindert Stolk reageerde positief: “Het is een heel mooi plan, waarbij het erfgoed inderdaad deel uit gaat maken van de huidige ontwikkelingen op klimaat- en energiegebied.”  Van Steenbergen en Nederveen riepen de CDA-kandidaten op om het plan mee te nemen. Met een glimlach: “Mochten jullie hier niet mee aan de slag gaan, dan komen wij er zeker na de verkiezingen zelf op terug.”

Het volledige verslag staat volgende week in Het Kontakt.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden