• Burgemeester Annemiek Jetten, Theo Viveen plaatsen de krans bij het monument.
• Burgemeester Annemiek Jetten, Theo Viveen plaatsen de krans bij het monument. Foto: Bert Bons

Papendrecht herdenkt watersnood op plaats waar de dijk doorbrak

Algemeen 764 keer gelezen

PAPENDRECHT • Met het leggen van een krans en een minuut stilte werd op woensdagochtend 1 februari in Papendrecht herdacht dat het zuidwesten van Nederland 70 jaar geleden werd getroffen door de watersnoodramp.

De krans werd gelegd door burgemeester Annemiek Jetten en Theo Viveen van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht. Zij deden dat bij het herdenkingsmonument aan de Noordhoek, waar 70 jaar geleden de dijk doorbrak in Papendrecht. Er was een grote groep belangstellenden aanwezig bij de plechtigheid.

Daarna gingen zij naar het gemeentehuis. In de hal van het gemeentehuis zijn onder andere een schilderij van de dijkdoorbraak en foto’s te zien. Deze materialen zijn beschikbaar gesteld door Stichting Dorpsbehoud Papendrecht. In de bibliotheek hangt een grote overzichtskaart van het getroffen gebied en zijn er verschillende boeken over de watersnood te vinden.

In Museum Dorpsbehoud aan de Veerdam is vanaf zaterdag 4 februari de tentoonstelling ‘Watersnood 1953, het herdenken waard’ te zien, met kranten uit die periode, foto’s van onder andere het getroffen gebied en de herstelwerkzaamheden. In de leeszaal is een verzameling artikelen van ‘Ken uw Dorp’ met indringende verhalen te bekijken.

De tentoonstelling is iedere zaterdag van 4 februari tot en met 24 juni 2023 geopend tussen 14:00 en 16:00 uur. De toegang is gratis.

Als gevolg van de overstromingen in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953, verloren 1836 mensen hun leven. Ook in Papendrecht vielen er twee slachtoffers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 8 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden