Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

D66 Papendrecht dreigt met motie van afkeuring na energiesteun college

Algemeen 839 keer gelezen

PAPENDRECHT • De fractie van D66 Papendrecht is van plan om een motie van afkeuring in te dienen tijdens de raadsvergadering van donderdag 8 december. De reden is schending van het budgetrecht door het gemeentebestuur.

In dat budgetrecht staat dat de raad het college vóóraf toestemming moet verlenen om voor een bepaalde prestatie een vastgesteld budget uit te geven.

Ernstig
“Wij zouden de motie van afkeuring liever niet indienen”, vertelt Trijntje van Es, fractievoorzitter van D66 Papendrecht. “D66 heeft in Papendrecht in geen tientallen jaren zo’n motie ingediend, volgens mij zelfs nog nooit. Dat geeft aan hoe ernstig wij deze situatie vinden.”

“Al het geld is van en voor onze inwoners en dat geld mag niet worden uitgegeven, tenzij de door de inwoners gekozen raadsleden daar vooraf toestemming voor hebben gegeven”, vervolgt ze. “Dit is een fundament van onze democratie.”

600.000 euro
Het college van Papendrecht heeft op 4 oktober 2022 een bedrag van 600.000 euro uit een reserve gehaald om met verschillende maatregelen de energie-uitgaven voor inwoners te verlichten. Over besteding van dat bedrag wordt donderdag, dus pas ruim na de uitgave, een besluit gevraagd aan de raad. Enkele maatregelen zijn al ingevoerd en er is al geld uitgegeven.

In de commissie ABZ van 21 november heeft de D66-fractie vragen gesteld over dit te vroeg bestede geld. Deze vragen werden niet beantwoord. In plaats daarvan antwoordde het college later, in een brief op 1 december. Daarin zegt het college het budgetrecht van de raad ‘te respecteren’ en te betreuren ‘mogelijk het idee gegeven te hebben dat dit niet het geval is’.

Taaltrucje
“Dat is een taaltrucje: het spijt ons dat u het verkeerd hebt begrepen,” aldus Trijntje van Es. “Maar dit gaat niet over iets verkeerd begrijpen, dit zijn gewoon de feiten. Het college gaf ook in eerdere schriftelijke vragen van ons al toe dat ze het budgetrecht hadden geschonden, dus dat is een beetje vreemd.”

Wat de D66-fractie misschien nog wel het ergste vindt is, dat het college doet alsof het niet zo’n probleem is. Trijntje van Es: “De houding is: wat doen jullie moeilijk, er is een crisis en het was voor een goed doel. Dat is toch een uitstekende reden om je niet aan de wet te houden? Ons antwoord daarop is ‘nee’. Een democratie blijft alleen een democratie, als mensen - en zeker politici - zich ook bij haast en bij een crisis aan de wet houden. Wetten zijn er niet alleen voor goede tijden. Dat hebben we landelijk gezien bij corona. Hoe in ons parlement veel debatten zijn gevoerd over rechtmatig handelen, juist in crisistijd. Terecht natuurlijk.”

Overleggen
In de brief aan de raad van 1 december zegt het college met de raad te willen overleggen hoe ze bij crises voortaan snel aan geld kan komen. Volgens de D66-fractie geeft het college daarmee aan, vaker om het budgetrecht heen te willen werken. “De reden die genoemd wordt is dat er tegenwoordig zo vaak een crisis is”, zegt Trijntje van Es. “Zeker zijn het moeilijke tijden voor veel mensen en we gaan uiteraard als gemeenteraad alles doen om te helpen waar dat kan. Laten we niet net doen alsof er in de honderden jaren dat onze democratie bestaat, nooit eerder een crisis is geweest. Kern is: we houden ons aan de wet, altijd!”

De D66-fractie zegt te hopen dat tijdens de gemeenteraad het tij nog wordt gekeerd. Trijntje van Es: “Verschillende raadsfracties hebben het college al de kans gegeven om een motie van afkeuring te voorkomen. Als het college met zoveel woorden erkent, dat zij het budgetrecht hebben geschonden. Dat dat fout was. En dat het college dit niet nog eens zo zal doen, dan trekken we de motie in en slaan we de bladzijde om. We hopen van harte dat het zo afloopt.”

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden