• In totaal werden 23 bomen bij de kassen van Jonker illegaal gekapt.
• In totaal werden 23 bomen bij de kassen van Jonker illegaal gekapt. Foto: Peter Stam

Geen 6, maar 23 bomen illegaal gekapt bij kassen Jonker; bestuurlijke boete blijkt voorwaardelijke straf

Algemeen 954 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Bij de illegale bomenkap in maart 2021 bij de kassen van Jonker in Alblasserdam zijn geen zes, maar 23 bomen zonder vergunning gekapt. De projectontwikkelaar kreeg alleen een voorwaardelijke straf.

Het Alblasserdamse gemeentebestuur gaf destijds aan dat er ‘ongeveer zes bomen’ illegaal waren gekapt. Uit het proces-verbaal van de buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) die de kap op 5 maart 2021 stillegde, in het bezit van deze krant, blijkt echter dat het gaat om 23 bomen. 

Het totaalaantal van 23 bomen werd door toenmalig wethouder Arjan Kraijo niet genoemd in de raadsvergadering op 24 maart, waarbij de illegale bomenkap ter sprake kwam. 

Waarom destijds over zes bomen werd gesproken? “Op dat moment was bij de woordvoerder niet bekend dat het in totaal om 23 bomen ging”, laat de gemeente nu weten. “De zes bomen maakten onderdeel uit van de 23 bomen.” Opmerkelijk is het wel, want het proces-verbaal van de BOA is gedateerd op 8 maart, ruim twee weken voor de raadsvergadering. 

Bestuurlijke boete
Wat betreft een sanctie voor de verantwoordelijk projectontwikkelaar Bogor gaf Kraijo tijdens diezelfde vergadering aan dat er een procedure zou lopen voor een bestuurlijke boete. 

Maar twaalf dagen eerder, op 12 maart, had de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid in opdracht van de gemeente Alblasserdam de projectontwikkelaar al laten weten wat de sanctie was: naast de herplantingsplicht een voorwaardelijke straf, in de vorm van een last onder dwangsom van 5.000 euro per in de toekomst illegaal gekapte boom. 

Ongelukkig geformuleerd
“De boete waar de wethouder in deze uitspraak op doelde betrof de last onder dwangsom”, licht een woordvoerder van de gemeente desgevraagd toe. “Dit is helaas destijds ongelukkig geformuleerd.”

Een zwaardere sanctie was niet mogelijk. “Wij zijn als gemeente gehouden aan de bestuursrechtelijke instrumenten die ons worden gegeven om te handhaven.”

Kapvergunning voor zestien bomen
De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid verleende daarnaast onlangs namens de gemeente Alblasserdam aan projectontwikkelaar Bogor een kapvergunning om zestien bomen te kappen op het terrein van de kassen Jonker aan de Oost-Kinderdijk 187a, op hetzelfde stuk grond als waar in maart vorig jaar illegaal bomen zijn gekapt. 

Inmiddels staat deze vergunning weer ‘on hold’. De reden daarvoor is dat de omgevingsdienst ervan uitging dat de vergunningsaanvraag ging over de al gekapte bomen. 

Bezwaar
Dit bleek niet het geval te zijn, laat een woordvoerder van de omgevingsdienst weten: “Wij dachten dat het ging om de al reeds gekapte bomen. Nu dat niet zo blijkt te zijn, gaan we met alle partijen om tafel om te kijken hoe we dit kunnen oplossen. Tegen het kappen van deze zestien bomen is ook een bezwaar ingediend.”

Een uitgebreider artikel staat woensdag 23 november in Het Kontakt.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie