Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Alsnog openbaar debat over asielopvang in Papendrecht

Algemeen 842 keer gelezen

PAPENDRECHT • Na een geheim overleg en een boycot daarvan door een deel van de Papendrechtse raad komt er alsnog een openbaar debat over de opvang van asielzoekers in Papendrecht.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 29 september ging uiteindelijk de voltallige gemeenteraad akkoord met het houden van een openbare vergadering over het onderwerp. Die vergadering wordt gehouden op donderdag 6 oktober om 20.00 uur en vindt plaats in het gemeentehuis.

Dit betekent dan weer niet dat alle informatie die geheim was, ineens openbaar gemaakt zal worden. Dat maakte wethouder Jaco van Erk duidelijk. “Het debat zal zich concentreren rondom het uitgebrachte persbericht”, vertelde hij donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. 

In dat persbericht, van dinsdag 20 september, meldt het gemeentebestuur van Papendrecht dat men ‘evenredig wil bijdragen aan de opvang van vluchtelingen in Nederland, zowel wat betreft crisisnoodopvang als opvang voor de langere termijn’. Dit zou bijvoorbeeld kunnen met het realiseren van zogenaamde ‘flex’-woningen.

Daarbij heeft het college ook duidelijk oog voor de grote groep huidige woningzoekenden in de gemeente, staat te lezen in dat persbericht. Met deze uitgangspunten maakt het gemeentebestuur duidelijk dat de opvang moet passen bij de schaal van Papendrecht, want de opvang mag geen nadelige effecten hebben op de lokale, Papendrechtse woningmarkt en daarmee op huidige woningzoekenden. Ook moet de opvanglocatie passen in de bestaande omgeving en moeten omwonenden er zorgvuldig bij betrokken worden.

Welke informatie geheim is, zal op 6 oktober naar verwachting dus niet duidelijk worden. De partijen die niet aanwezig waren bij het geheime overleg van donderdag 15 september, mogen die informatie inzien. Maar ze moeten die geheim houden.

De partijen die niet aanwezig waren bij het geheime overleg, waren de oppositiepartijen Onafhankelijk Papendrecht (OP), D66, PvdA en GroenLinks. De grootste oppositiepartij OP nam het initiatief voor een verzoek om het debat alsnog in de openbaarheid te laten plaatsvinden. De partij vindt dat vragen over het aantal asielzoekers en eventuele afspraken met het COA in het openbaar besproken moeten worden.

Ook vragen over eventuele locaties waar asielzoekers zouden moeten komen en of er sprake is van kleinschalige of grootschalige opvang wil de partij graag in alle openheid kunnen bespreken.

Het is nog maar de vraag of die vragen op donderdag 6 oktober beantwoord zullen worden, omdat de wethouder aangegeven heeft dat geheime informatie geheim moet blijven en dat alleen het persbericht van de gemeente onderwerp van de discussie is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 8 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden