• Het verwijderen van protestvlaggen elders.
• Het verwijderen van protestvlaggen elders. Foto: Media TV

Actievoerders verhinderen weghalen protestvlaggen in Papendrecht

Algemeen 28 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht heeft op maandagavond 15 augustus tevergeefs geprobeerd om protestvlaggen weg te halen, die sinds zaterdag 6 augustus in het dorp hangen.

De omgekeerde Nederlandse vlaggen werden opgehangen op de Veerweg ten noorden van de A15, om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen.

De gemeente Papendrecht heeft aangegeven dat dit niet wordt getolereerd, aangezien er geen attributen aan gemeentelijke eigendommen mogen worden bevestigd. Alle omgekeerde vlaggen aan gemeentelijk eigendom zullen worden verwijderd en daarom heeft de gemeente een bedrijf ingehuurd om de omgekeerde vlaggen weg te laten halen.

Op maandagavond 15 augustus ging dit bedrijf hiermee aan de slag, maar al snel kregen boeren en sympathisanten dit in de gaten en probeerden dit te verhinderen. Uiteindelijk werd ook de politie erbij gehaald.

Een woordvoerder van de gemeente Papendrecht geeft aan: “Het verwijderen van de vlaggen gebeurde helaas niet zonder problemen. Actievoerders stelden zich bedreigend op waardoor de werkzaamheden niet konden worden afgerond. Het recht op demonstratie en het publiekelijk kenbaar maken van een standpunt is een groot goed in onze democratische samenleving.”

“De wijze waarop dit gebeurt, kent echter wel regels. Deze regels zijn er onder andere in het kader van de openbare orde en veiligheid, de veilige uitvoering van de publieke taak, maar ook over het gebruik van andermans en gemeentelijk eigendom.”

De actievoerders geven op hun beurt echter aan dat ze niemand hebben bedreigd en dat ze alleen maar hebben voorkomen dat de vlaggen werden weggehaald. Het liefst zien ze dat de gemeente partij achter de boeren gaat staan, om zodoende een vuist te kunnen maken tegen de stikstofplannen van de regering.

Burgemeester Jetten roept de actievoerders op om met haar in overleg te treden, maar de actievoerders verwachten hier vooralsnog geen heil van.

De gemeente Papendrecht moet nog wel eerst op zoek naar een ander bedrijf die de vlaggen moet weghalen, want het eerste bedrijf heeft het twee dagen geprobeerd en heeft de opdracht vervolgens terug gegeven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie