Afbeelding
Foto: 123RF.com

Verdachte dodelijke aanrijding Alblasserdam vrijgesproken van eerdere grove mishandeling op Dam

Algemeen 12 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De 25-jarige man uit Papendrecht, die wordt verdacht van doodslag op twee tieners uit Alblasserdam, is vrijgesproken voor een mishandeling in Alblasserdam waar hij van werd verdacht.

Dat blijkt deze week uit opgevraagde stukken bij de rechtbank van Den Haag. Abdelghafour el B. wordt er momenteel van verdacht dat hij Esmee (19) en Ilse (18) in mei van dit jaar dodelijk heeft aangereden op de Edisonweg in Alblasserdam. Hij zou daarbij veel te hard door rood zijn gereden. Eerder werd al bekend dat de man in vier jaar tijd 52 boetes had gekregen voor verkeersovertredingen. En deze week is duidelijk geworden dat de man en een medeverdachte in die zaak zijn vrijgesproken van een ernstige mishandeling in Alblasserdam.

Botbreuken
De mishandeling vond plaats in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 mei 2018 op de Dam in Alblasserdam. Daarbij werden twee mannen van toen 20 en 43 jaar oud uit Alblasserdam flink toegetakeld. Beiden liepen een gebroken neus op. Bij één van hen moest de neus operatief rechtgezet worden. Verder had de 43-jarige een hersenschudding en meerdere breuken in zijn kaken, jukbeenderen, en oogkassen opgelopen.

Herkenning
De dronken Alblasserdammers liepen over de Dam en werden belaagd door twee jongemannen. Ook toen één van de Damdorpers al op de grond lag, kreeg hij nog een paar flinke trappen. Er werd 112 gebeld en er kwamen politiewagens en een ambulance ter plaatse. Ter hoogte van de McDonald’s in Alblasserdam werd een auto gezien die aan de opgegeven beschrijving voldeed.

Agenten appten een foto van de mensen in de auto door naar de slachtoffers en getuigen op de Dam en daar werden de twee ‘met honderd procent zekerheid’ direct herkend. De toen 20-jarige Papendrechters, waaronder dus Abdelghafour el B., werden aangehouden. Eén van de verdachten had bloedsporen op zijn kleding en een beschadiging aan zijn knokkel.

Al behandeld
In Alblasserdam was men nog in de veronderstelling dat de rechtszaak nog moest gaan plaatsvinden, maar die blijkt bijna twee jaar geleden te zijn behandeld in Den Haag. Zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie weten niet meer waarom de zaak in Den Haag en niet, zoals gebruikelijk voor verdachten uit deze regio, in Dordrecht of Rotterdam. In elk geval werden beide mannen door de rechtbank vrijgesproken van de mishandeling.

Woordenwisseling
In het verslag van de rechtbank Den Haag is opgetekend over de bewuste nacht: “In de nacht van 19 mei 2018 lopen de verdachte en zijn medeverdachte op de Dam te Alblasserdam. De verdachten passeren aangevers die vervelende opmerkingen maken naar de verdachte. Verdachte stapt op de aangevers af om verhaal te halen. Vervolgens ontstaat een woordenwisseling tussen de verdachte en de aangevers.”

“Deze woordenwisseling escaleert en er wordt fysiek geweld gebruikt met als gevolg dat beide aangevers (zwaar) lichamelijk letsel hebben opgelopen. De verdachte wordt verweten dat hij opzettelijk samen met zijn medeverdachte de aangevers heeft geslagen en/of geschopt en het letsel van aangevers door hun geweld is ontstaan.”

Vier maanden cel geëist
De Officier van Justitie eiste tegen Abdelghafour el B. vier maanden cel. Daar ging de politierechter echter niet in mee. De advocate van de man voerde aan dat niet is vast komen te staan dat de verdachte Abdelghafour een significante bijdrage heeft geleverd aan de openlijke geweldpleging, omdat niet kan worden bewezen dat hij zelf geweldhandelingen heeft verricht.

Vrijspraak
De rechtbank gaat hierin mee en spreekt Abdelghafour vrij. De politierechter: “Met de raadsvrouw is de politierechter van oordeel dat niet kan worden bewezen dat de verdachte zelf een strafrechtelijk relevante geweldshandeling heeft gepleegd richting aangevers. De verdachte heeft verklaard dat hij één van de aangevers heeft weggeduwd toen deze hem bij de nek beetpakte, maar verder geen geweld heeft toegepast.”

“Deze verklaring vindt ondersteuning in de verklaring van zijn medeverdachte, die overeenkomstig heeft verklaard wat betreft de duw die door de verdachte is gegeven en heeft aangegeven dat het overige geweld richting de aangevers door hem is gepleegd.”

Verklaringen te vaag
Dat er twee getuigen zijn die de twee mannen hebben zien slaan, gaf bij de politierechter niet de doorslag. De politierechter: “Hoewel twee getuigen hebben aangegeven dat zij zagen dat de aangevers door twee mannen werden geslagen, is naar het oordeel van de politierechter onvoldoende bewijs voorhanden dat vast kan komen te staan dat verdachte een wezenlijke en significante bijdrage aan het toegepaste geweld heeft geleverd, ook niet in de zin van een andere bijdrage dan door middel van door hemzelf toegepast geweld.”

“De verklaringen van de getuigen en de aangevers zijn daarvoor te vaag en te weinig gedetailleerd. Camerabeelden zijn in dezen niet voorhanden. De politierechter zal daarom de verdachte vrijspreken van het ten laste gelegde.”

Geen schadevergoeding
De slachtoffers hadden bij elkaar ruim 16.000 euro schadevergoeding gevraagd voor al het opgelopen letsel en beschadigde spullen. Deze vordering is vanwege de vrijspraak afgewezen.

Bron: Alblasserdamsnieuws.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie