• Jennifer met haar kat Charley.
• Jennifer met haar kat Charley. Foto: Aangeleverd

Alblasserdamse Jennifer trimt katten in Jenn’s Trimsalon

Algemeen 2.153 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Jennifer Schmitz-Matto is al haar hele leven een groot kattenliefhebber. Sinds deze maand heeft ze haar eigen kattentrimsalon in Alblasserdam: Jenn’s Trimsalon.

De salon is nieuw, maar voor Jennifer is het werk dat ze doet heel vertrouwd. “Sinds 2016 trim ik katten bij mensen thuis”, vertelt ze. “Ook volgde ik twee opleidingen in het vak en liep stage.”

Eigen karakter
Als klein kind vond Jennifer katten al geweldig. “Mijn eerste woordje was poes, niet papa of mama”, zegt ze lachend. Ze legt uit waarom ze katten zo boeiend vindt. “Ze hebben allemaal een eigen karakter, zijn heel gezellig, hebben mooie vachtjes, printjes en ogen. De wisselwerking tussen een klant en zijn of haar kat vind ik mooi om te zien, omdat ze aan hun eigenaar gehecht zijn. Katten uiten zich alleen anders dan honden, veel subtieler. Dat moet je kunnen lezen.”

Bange katten
Tijdens het trimmen vraagt Jennifer de klant altijd om erbij te blijven. “Omdat hun aanwezigheid de kat geruststelt.” Jennifer merkt dat er over katten veel misverstanden bestaan. Ze zijn wel degelijk sociaal en agressieve katten bestaan niet, stelt ze. “Er zijn wel bange katten.” Ze kent foefjes om katten desondanks te helpen. “Ik heb een aantal grepen waarmee ik een kat kan behandelen. Maar een kat laat zich niet graag dwingen, dus ik beweeg met de kat mee.”

Ontsnappingsplekjes
De kattenliefhebster is erg blij met haar salon. Het scheelt niet alleen veel reistijd, omdat ze niet meer naar de klanten thuis hoeft te gaan, maar heeft ook invloed op het gedrag van de kat. “In hun eigen huis hebben ze ontsnappingsplekjes, bij mij in de salon zijn ze in een vreemde omgeving. Dan laten ze het maar een beetje over zich heen komen.”

Goedgekeurd
Jenn’s Trimsalon is aangesloten bij de Vereniging Voor Trimmend Nederland. “Dit betekent dat ik een vakblad ontvang en zo bijblijf op mijn vakgebied. Ook betekent het dat ik katvriendelijk werk en dat mijn salon is goedgekeurd.”

Geen honden
Jennifer trimt geen honden. “Katten ruiken het vaak als in een salon ook honden worden getrimd, daar kunnen ze onzekerder door worden.”

Uitleg
Niet alleen katten met een lange vacht moeten af en toe naar de salon. “Katten hebben onderwol, die moet je ook kammen. Ook kortharige katten, vooral de Britse kortharen, moeten met een goede kam behandeld worden. En oude katten ook, omdat die zichzelf niet meer goed kunnen wassen. Ik geef met liefde een beetje uitleg, ik wil graag dat mensen goed voor hun kat zorgen.”

Feestelijke opening
Op zaterdag 20 augustus is er in Jenn’s Trimsalon aan de Zeelt een feestelijke opening, van 10.00 tot 12.00 uur. “Voor de bezoekers heb ik een hapje, drankje en een tompoes.”Voor meer informatie: www.jennstrimsalon.nl

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie