Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Pop-up tentoonstelling ‘Mooi Stuk!’ in de bibliotheek van Papendrecht

4 jul, 10:53 Algemeen 1 keer gelezen

PAPENDRECHT • In de bibliotheek aan de Veerweg in Papendrecht is van 11 juli tot en met 11 augustus de Pop-up tentoonstelling ‘Mooi stuk!’ te zien, over tien jaar Repair Café in Nederland.

Op 18 oktober 2019 was het tien jaar geleden dat het allereerste Repair Café werd georganiseerd. Dit Nederlandse initiatief groeide uit tot een wereldwijde organisatie van nu al bijna 2400 Repair Cafés.

Het Repair Café Papendrecht is er daar één van. In een Repair Café kunnen bezoekers hun kapotte spullen laten repareren door deskundige vrijwilligers. Voor het tienjarig jubileum in 2019 werd door Repair Café International de pop-up tentoonstelling ‘Mooi Stuk! Ode aan de reparatie’ gemaakt. Deze tentoonstelling reist sindsdien door het land. Op initiatief van het Repair Café Papendrecht is de tentoonstelling van 11 juli tot 11 augustus te bezoeken in de Bibliotheek AanZet Veerweg 135 in Papendrecht.

“Repareren is goed voor het milieu én leuk om te doen! Elke reparatie is een soort ontdekkingstocht”, redeneren de organisatoren. ‘Mooi Stuk!’ toont gerepareerde voorwerpen in een museale setting. Bij elk voorwerp hoort een kort audiofragment met de analyse en inzichten van de reparateur.

Dit biedt een kijkje in de mogelijkheden om het leven van een koffieapparaat, rolkoffer, stoel, spijkerbroek en mobiele telefoon te verlengen. Jaarlijks worden vele apparaten weggegooid die nog makkelijk te repareren zijn. De tentoonstelling wil aanzetten tot meer bewustwording en kennisdeling. Bezoekers worden aangespoord een liefdes- of excuusbrief te schrijven aan hun gerepareerde of weggegooide voorwerp.

Op sommige momenten zullen ook vrijwilligers van het Repair Café aanwezig zijn om voorlichting te geven over repareren én het Repair Café in Papendrecht. De bibliotheek zoekt passend materiaal of activiteiten die een relatie hebben met repareren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie