• Een regenboogpad elders in het land.
• Een regenboogpad elders in het land.

Papendrecht krijgt een regenboogpad op ‘een prominente plek’

Algemeen 263 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht krijgt haar eigen regenboogpad. Dat heeft een meerderheid in de raad donderdagavond besloten. Waar het pad komt, is nog niet duidelijk. Het wordt in ieder geval niet de rotonde van de Burgemeester Keijzerweg met de Veerweg, maar het zal wel komen op een andere prominente plek in het dorp.

Die rotonde van de Burgemeester Keijzerweg had de voorkeur van de indieners van de motie. Dat was de fractie van D66, die daarin gesteund werd door GroenLinks, de PvdA en Onafhankelijk Papendrecht (OP).

Maar wethouder Kees de Ruijter had aangegeven dat hij die locatie geen goed idee vond. De opvallende kleuren van het regenboogpad zouden weggebruikers kunnen afleiden, waardoor er gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan op de rotonde, die toch al niet als de meeste verkeersveilige plek van Papendrecht wordt ervaren.

“Het moet in ieder geval komen op een prominente plek in Papendrecht waar veel jongeren komen”, vond Trijntje van Es van D66. Ze kreeg haar zin, maar er was ook best wel wat tegenstand in de Papendrechtse raad. VVD, enkele leden van het Papendrechts Algemeen Belang (PAB), ChristenUnie (CU) en SGP stemden tegen.

“Met zo’n regenboogpad wordt er een kleine groep uitgelicht en in een hokje weggezet”, betoogde Pieter-Jan den Dekker (CU). “De aandacht die er dan ontstaat voor één groep, willen velen vaak helemaal niet. Ze vinden zichzelf niet zielig of slachtoffer. Zij hebben geen behoefte aan goed bedoelde symboolpolitiek.”

Martin Verweij van het PAB zou een regenboogpad het liefst op de beide scholen voor voortgezet onderwijs willen realiseren. Sophia de Keizer (VVD) wilde helemaal geen regenboogpad, maar wel: “Op elke school een project waarin de liefde in de breedste zin van het woord wordt belicht.”

Wethouder Corine Verver vond het eigenlijk nog te vroeg om de motie uit te voeren. Het liefst wilde ze een gesprek met de doelgroep om te horen wat daar leeft en hoe daar vorm aan gegeven kan worden.

De vier partijen die de motie hadden ingediend, waren hier niet voor te porren en kregen steun van de fractie van het CDA en enkele PAB-raadsleden. Hierdoor was er een meerderheid van 11 tegen 8 stemmen voor het regenboogpad.

Die gaat er dit jaar nog komen. De indieners van de motie mikken op een openingshandeling op 11 oktober 2022, dat is Coming Out Day. Die openingshandeling mag dan verricht worden door Marije Schraven, docent op een van de middelbare scholen in Papendrecht. Zij heeft veel vertrouwelijke gesprekken op school met leerlingen over LHBTI-kwesties en maakte de wens voor een regenboogpad enige tijd terug bekend bij de D66.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie