• Het Willem de Zwijger College.
• Het Willem de Zwijger College. Archieffoto: Bert Bons

Papendrecht wil verder met nieuwbouw scholen, maar hikt tegen hoge kosten aan

Algemeen 359 keer gelezen

PAPENDRECHT • Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Papendrecht heeft op dinsdag 9 november ingestemd met het verder uitwerken van de plannen voor nieuwbouw van De Lage Waard en het Willem de Zwijger college, maar hikt heel erg aan tegen de hoge kosten die dat met zich meebrengt.

Nieuwbouw van de beide scholen voor voortgezet onderwijs (VO) kosten minimaal 80 miljoen euro, maar zal waarschijnlijk oplopen tot maximaal 100 miljoen euro. “We hebben nog nooit een besluit genomen over zóveel geld”, klonk het dinsdag enkele malen tijdens de raadsvergadering.

Alternatief voorstel
En misschien gaat dat ook helemaal niet gebeuren, want de fractie van D66 kwam met een alternatief voorstel om geen nieuwe scholen te gaan bouwen, maar de bestaande scholen op te knappen.

Het alternatieve plan, dat door D66 ‘Plan B’ werd genoemd, is tot stand gekomen vanwege de hoge kosten die nieuwbouw met zich meebrengt. De partij had uitgerekend dat de afschrijving van de nieuwe gebouwen 3,5 miljoen euro op jaarbasis zal zijn. Van dat bedrag zou de gemeente Papendrecht ongeveer 2 miljoen euro voor haar rekening moeten nemen. De overige 1,5 miljoen euro komt binnen via een uitkering door de Rijksoverheid.

Behoefte aan informatievoorziening
“Die 2 miljoen euro kan ook gaan naar ouderenzorg, groen, jeugd, woningbouw, gezondheidszorg, enzovoorts”, somde fractievoorzitter Trijntje van Es van D66 op. Ze deed een beroep op de behoefte aan informatievoorziening bij de raadsleden en ging daarbij terug naar het jaar 2014, toen de beide scholen wilden samen werken en samen één nieuw gebouw wilden hebben.

Inmiddels is die samenwerking voorbij, maar de wens voor een nieuw gebouw is blijven staan. “De gebouwen zijn slecht, dus er moet iets gebeuren”, vindt ook de fractie van D66. “Maar wij willen een parallel pad bewandelen. Een plan B.” D66 is van mening dat de beide scholen alleen recht hebben op een nieuw gebouw wanneer ze kunnen aantonen dat hun huidige onderkomen niet meer goed opgelapt kan worden.

De helft goedkoper
D66 heeft berekend dat nieuwbouw van de vmbo-afdeling van De Lage Waard aan de BK-weg (bij De Lage Waard aan de Vijzellaan) en het opknappen van De Lage Waard op die locatie en het Willem de Zwijger College, bij elkaar ongeveer 45 miljoen euro zal kosten. De nieuwbouw kost ongeveer 39 miljoen euro en het opknappen van beide scholen 6 miljoen euro. De totale 45 miljoen euro is ongeveer de helft van de nieuwbouwvariant. Na de grootschalige opknapbeurt zouden de beide scholen nog 25 jaar mee moeten kunnen gaan.

De jaarlijkse kosten van Plan B bedragen ongeveer 1,5 miljoen euro in totaal en dat blijft dus binnen het budget dat de Rijksoverheid jaarlijks overmaakt voor de scholen.

‘Voelt als een draai’
De overige partijen in de Papendrechtse raad reageerden verrast en verdeeld op het Plan B van D66. “Wij zijn er niet van overtuigd dat grootschalige renovatie een besparing oplevert”, reageerde Akkie Bokma (VVD). “Het voelt als een draai dat we niet voor nieuwbouw kiezen.”

Uiteindelijk stemde de VVD tegen, evenals het CDA. “Wij vinden de eventuele keuze voor groot onderhoud niet meer uit te leggen aan de samenleving”, vond Corrie Middelkoop (CDA). De tweemans fractie van de CU stemde verdeeld. 

Doordat deze partijen een minderheid vormen in de Papendrechtse raad, gaat Plan B serieus onderzocht worden door de gemeente. De voorkeur van de meesten in de raad blijft overigens nieuwbouw voor beide scholen. Maar als blijkt dat de nieuwbouw van de beide scholen te duur is of te duur gevonden wordt door de gemeenteraad, kan Plan B na zeven jaar vergaderen zomaar uit ‘de hoge hoed’ komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden