• De Nederlandse corona-app.
• De Nederlandse corona-app. Foto: Stock

Moties over stoppen coronapas krijgen weinig steun in raad Papendrecht

Algemeen 343 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeenteraad van Papendrecht heeft donderdagavond in grote meerderheid drie moties verworpen over het stopzetten van de coronapas en het afschaffen van de controle op de QR-code.

Het ging in totaal om drie moties die waren ingediend door de twee raadsleden van Onafhankelijk Papendrecht (OP) en door André Stremler van het Papendrechts Algemeen Belang (PAB). Hij deed dat op persoonlijke titel. Niemand van zijn partij stemde voor zijn motie of de twee moties van OP.

Apartheid
André Stremler noemde 25 september, de dag waarop de coronapas werd ingevoerd, een zwarte dag voor Nederland. “De ongevaccineerden worden beperkingen opgelegd”, betoogde hij. “Dat is onrechtvaardig. Er ontstaan hierdoor tweederangs burgers. Er is apartheid ingevoerd.”

Met name die laatste opmerking zette kwaad bloed bij de meeste overige raadsleden. Pieter-Jan den Dekker van ChristenUnie (CU): “Net als onze landelijke partij zijn wij ook niet voor de coronopas. Maar die beslissing is democratisch genomen en dan houd je je daaraan. Maar wat vooral steekt, zijn de woorden over apartheid. Dit gaat veel te ver. De coronapas is niet vergelijkbaar met de apartheid. Dit doet absoluut onrecht aan de vele slachtoffers die de apartheid gemaakt heeft.”

Ook de eigen partij van André Stremler, het PAB, was tegen de motie. Fractievoorzitter Martin Verweij: “Het PAB distantieert zich van deze motie. We respecteren de vrije meningsuiting en we beseffen dat dit een emotioneel beladen onderwerp is. Dat was voor ons dan ook de reden om ruimte te geven om deze motie te bespreken.”

Weggelopen uit protest
Aan die bespreking deden de fractie van de VVD en GroenLinks niet mee. Uit protest waren de raadsleden van deze partijen weggelopen uit de raadszaal toen de moties aan de orde kwamen. Fractievoorzitter Sophia de Keizer had aan het begin van de avond geprobeerd om de moties van de agenda te laten halen, maar kreeg hiervoor onvoldoende steun. Daarom liepen zij en haar fractiegenoot en ook Bert Grimmius van GroenLinks weg toen de moties aan de orde kwamen.

Fractievoorzitter Sophia de Keizer: “De moties roepen op onze eed te schenden en de wet en regelgeving van de Rijksoverheid niet te handhaven en daar kunnen wij vanzelfsprekend niet mee instemmen en daarom hebben wij er wel afgewogen voor gekozen niet deel te nemen aan de beraadslaging.”

Als iedereen in de Papendrechtse raad dat had gedaan, waren de moties overigens aangenomen geweest. Nu was de stemverhouding bij de drie moties telkens: drie stemmen voor en veertien stemmen tegen. CDA wilde er ook niet teveel woorden aan vuil maken en riep op om de discussie niet te lang te laten duren.

Gewoon luisteren
Waarnemend burgemeester Annemiek Jetten is verantwoordelijk voor veiligheid en openbare orde en reageerde tijdens de raadsvergadering op de moties van OP en André Stremler. “De invoering van de coronapas is een afweging geweest die wij niet hier hebben gemaakt. Wij hebben er gewoon naar te luisteren.”

Ze benadrukte dat het een tijdelijke maatregel is, die bedoeld is om te komen tot een samenleving die weer volledig open is. Burgemeester Jetten: “Het is dus een verbetering en verruiming van de dingen die mogelijk zijn.”

Lastig verhaal
Ze erkende dat het voor met name de horeca moeilijk is om de controles uit te voeren. “Daarom wil ik een compliment maken naar meeste ondernemers, die het goed voor elkaar hebben. Het is een lastig verhaal, maar het wordt goed uitgevoerd.”

De burgemeester gaf aan dat er gesproken is met mensen uit de Papendrechtse horeca die de maatregel niet willen uitvoeren. “Dat waren lastige gesprekken, maar ik wil er niet specifiek op ingaan. We handhaven op basis van excessen en dan gaan we eerst in gesprek. Wie volhardt, krijgt uiteindelijk een boete. Maar die zijn nu nog niet opgelegd.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden