• Er werd minder restafval aangeleverd dan afgesproken.
• Er werd minder restafval aangeleverd dan afgesproken. Foto: Kzenon

Altena moet fikse vergoeding betalen aan afvalverbrander Attero na verloren rechtszaak

Nieuws 3.498 keer gelezen

ALTENA • De gemeente Altena heeft bekendgemaakt dat er een ‘teleurstellende uitspraak’ is gedaan door de Hoge Raad over de minderleveringen aan Attero, van brandbaar (huishoudelijk) restafval in de jaren 2015, 2016 en januari 2017. 

De Brabantse gewesten/gemeenten hadden destijds een overeenkomst met de afvalverbrander Attero, waarin was vastgelegd dat er tenminste 510 kiloton restafval per jaar aan de afvalverbrander zou worden aangeleverd. Door betere afvalscheiding, bepaald door landelijke wetgeving, werd er echter steeds minder restafval opgehaald en sinds 2011 was dat minder dan de afgesproken 510 kiloton.

Compensatie geëist
Attero was van mening dat de lagere opbrengst gecompenseerd moest worden door de zogenaamde suppletievergoeding. De gemeenten en gewesten waren echter van mening dat zij vanwege de betere afvalscheiding niet gehouden konden worden aan dit deel van de overeenkomst en zijn in verweer gegaan.

De Hoge Raad heeft nu geoordeeld dat de gemeenten en gewesten gezamenlijk ongeveer 15 miljoen euro moeten betalen, met daar bovenop de wettelijke rente en de proceskosten. Hiermee is er een definitief einde gekomen aan de juridische procedures.

Definitieve bedrag niet bekend
Het definitieve bedrag is nog niet bekend en wordt nog afgestemd met de advocaten van Attero. Voor het gewest waar Altena binnen valt (voorheen Milieu Afval Regio Breda), wordt er een bedrag van ongeveer 2,7 miljoen euro exclusief rente en kosten verwacht.

Dit bedrag moet nog verdeeld worden over de aangesloten gemeenten Altena, Etten-Leur, Drimmelen, Oosterhout, Baarle-Nassau, Alphen Chaam, Geertruidenberg, Zundert en Breda. Om dit te kunnen betalen is er door de gemeente Altena een voorziening gevormd van 437.000 euro, maar de verwachting is dat dit bedrag niet toereikend zal zijn en nog verhoogd dient te worden met rente en proceskosten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden