Een impressie van de windmolens, zoals Energie Gezond die op de website heeft staan.
Een impressie van de windmolens, zoals Energie Gezond die op de website heeft staan. Foto: Energie Gezond

'Ik hoop dat Genderen wakker wordt'

Algemeen 2.168 keer gelezen

DOEVEREN/GENDEREN • Volgens Energie Gezond zijn er drie alternatieve locaties voor windturbines in de gemeente Heusden. 'Laten we er een succesverhaal van maken.'

Als het aan Jeroen Verhoeven ligt komen er gedragsregels bij projecten op het gebied van duurzame energie. Zoals bij de plannen van een drietal boeren, die samen met projectontwikkelaar Renewable Energy Factory en Energiek Heusden drie windmolens willen plaatsen op de dijk langs de Bergsche Maas tussen Heesbeen en Doeveren.

Energie Gezond, een platform waar Verhoeven en dorpsgenoten uit Doeveren en Heesbeen deel van uit maken, vindt dat de molens veel te dicht bij de Heusdense dorpen en ook Genderen, aan de overkant van de Bergsche Maas, gepland staan. Energie Gezond vreest o.a. voor geluidsoverlast en negatieve gevolgen voor de gezondheid van de dorpsbewoners als de plannen doorgaan.

Slagschaduw
Bovendien raakt de slagschaduw van de molens - met een tiphoogte van 210 meter - Genderen, waar aan de zuidzijde ook nog eens plannen voor nieuwbouw zijn. "Dat hoeven de inwoners niet te pikken", zegt Verhoeven. "Omdat het wettelijk toegestaan is, wil niet zeggen dat het ook zomaar kan. Het fatsoen moet hierbij voorop komen te staan; niet alles is in regels en wetten te vatten."

Verhoeven benadrukt dat Energie Gezond niet tegen de komst van windmolens - hij noemt ze liever 'windturbines' - is, maar dan wel op een locatie waar inwoners er geen last van hebben.

Uit een eigen onderzoek van Energie Gezond blijkt dat er drie alternatieve locaties binnen de gemeente Heusden zijn. "Locaties waar geen slachtoffers zijn. We willen ook iets positiefs bijdragen aan de discussie, vandaar dat we zelf onderzoek hebben gedaan. We hebben kosten noch moeite gespaard om daarin de juiste data te verwerken. Misschien is ons rapport gekleurd, omdat wij die drie turbines langs de Bersche Maas niet willen, maar alle data klopt."

Succesverhaal
Met het rapport gaat Energie Gezond in gesprek met wethouder Mart van der Poel van de gemeente Heusden. "We willen hiermee de bestuurlijke weg bewandelen. Gemeente en inwoners hebben elkaar nodig om van deze initiatieven voor duurzame energie een succesverhaal te maken. We hebben zoveel talent binnen de gemeente, laten we dat gebruiken om eerst de spelregels op te stellen en vervolgens pas de energieontwikkelaars uitnodigen."

Vrijdag bracht Energie Gezond flyers rond in Genderen om zo de inwoners achter zich te krijgen. "Ik hoop dat Genderen wakker wordt", zegt Verhoeven. "En ik hoop dat ook de gemeente Altena mee gaat denken over een oplossing."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Danisha is Nederlands turnkampioen op de vloer.
Danisha van Mourik uit Hank is Nederlands turnkampioen op vloer Sport 50 minuten geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Veerpont tussen Werkendam en Dordrecht wordt rond 1 mei weer in gebruik genomen Nieuws 3 uur geleden
• De auto belandde op zijn kop in de sloot.
Auto met gezin erin belandt op zijn kop in sloot aan Killeweg in Hank 112 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden