Afbeelding
Fotolux.nl

Gerda Elfring opent galerie in Zaltbommel

Algemeen 1.090 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Zoals ze vroeger niet had bedacht kunstenaar te worden, zo had Gerda Elfring vorig jaar nog niet kunnen bedenken dat ze een galerie zou openen in Zaltbommel.

Of ze als kind al graag tekende en schilderde? Nou, nee. Of misschien ook wel, als ze op het idee was gekomen. "Het was gewoon niet aan de orde in ons grote gezin, ik heb drie zussen en vier broers."

Veerhuis
Wel zat Gerda als meisje graag te mijmeren aan de rivier, bij het veerhuis in Haaften waar ze opgroeide. Haar opa was veerman en haar vader nam die taak over, totdat in haar kindertijd het pontje tussen Haaften en Gameren werd opgeheven.

Nu fietst ze via de brug naar de overkant van de Waal, want dit weekend opent galerie elfring-art de deuren aan de Gamerschestraat in Zaltbommel. "Heerlijk, binnen twintig minuten ben ik er", geniet Elfring. Toch zat het lange tijd niet in de planning om in Zaltbommel neer te strijken. "Als je me dit vorig jaar had verteld, had ik het niet geloofd", lacht ze. "Maar ja: ik was ook nooit van plan om kunstenaar te worden."

Mazzel
Elfring ontdekte op latere leeftijd haar liefde voor het schilderen en meldde zich op de kunstacademie. Daar werd pas echt duidelijk dat ze aanleg had: ze doorliep de opleiding in slechts drie jaar. "Al snel werd ik gevraagd voor exposities. Ik had de mazzel dat mijn werk veel mensen aansprak", zegt ze bijna verontschuldigend.

Wijk bij Duurstede
De schilderijen met dieren blijven mensen vaak bij, maar Elfring schildert vooral veel landschappen. De heldere kleuren en het rivierenlandschap dat vaak terugkomt zijn voor velen herkenbaar. In 2002 opent ze haar eigen galerie in Wijk bij Duurstede, op dat moment een levendig kunstenaarsstadje. "Spannend, want in tegenstelling tot de meeste galerieën verkocht ik bijna alleen werk van mezelf. En ik moest er wel mijn boterham mee verdienen. Gelukkig kwamen de mensen steeds terug."

Ontwikkeling
Er is dan ook genoeg ontwikkeling te zien in het werk van Gerda Elfring. Van tulpen op de kunstacademie via de expressionistisch aandoende landschappen tot abstracte kunst. "Dat laatste verrast sommige mensen, maar zelf zie ik er wel een logische ontwikkeling in. Ook in mijn meer natuurgetrouwe werk spelen lijnen en vlakjes een grote rol."

Markt Twee
Vier jaar geleden volgde de opening van een tweede galerie in Bergen. Vorig jaar wisselde het pand in Wijk bij Duurstede van eigenaar, het zou langdurig gerenoveerd worden. Tegelijk viel haar oog op het pand aan de Gamerschestraat, dat net zo groot is als de galerieën in Wijk bij Duurstede en in Bergen samen. "Het is geknipt voor wat ik wil. Bergen was ook wel erg ver weg en in Wijk bij Duurstede zijn de laatste tijd veel galerieën gestopt, in tegenstelling tot Zaltbommel. De opening van Markt Twee is heel positief, dat heeft meegespeeld in mijn beslissing. Mijn buurman is kunstenaar Hans Heijman, het kan niet mooier."

Beelden
Sinds mei heeft Elfring samen met haar man en andere nauw betrokkenen haar nieuwe stek tot in detail in orde gemaakt. Vloer en plafond zijn strak en zwart, de muren wit, in het midden staan bankjes om de schilderijen rustig op je in te laten werken. In de etalage en in vitrines is driedimensionaal werk van andere kunstenaars te vinden, zoals keramiek van Olav Slingerland en Lottie de Bruijn en bronzen beelden van René van Dam en Ans Zondag. Zo vinden liefhebbers met elk budget wel iets van hun gading.

Zondag is de officiële opening door de vijf kleinkinderen van de kunstenares en wethouder Willem Posthouwer.

Kunstrondje
De galerie gaat open op vrijdag en zaterdag van 13:00-17:00 uur, op koopzondagen en elke eerste zondag van de maand. Met dat laatste neemt Gerda Elfring een voorschot op het Kunstrondje Zaltbommel. Er zijn plannen om die route nieuw leven in te blazen. Volop ontwikkeling dus in kunstzinnig Zaltbommel.

elfring-art.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app