(foto: Jan de Bruin)
(foto: Jan de Bruin)

Christiaan de Rijk verrast in Ronde van Ameide

Sport 296 keer gelezen

ameide • De dertiende wielerronde van Ameide werd bij de Junioren/Amateurs/Sportklasse een prooi voor Christiaan de Rijk. Een verrassende winnaar, want de man uit De Meern boekte daarmee pas zijn eerste overwinning en zelfs zijn eerste podiumplaats van dit al langlopende wielerseizoen.

Bovendien bleef hij klasbakken als Imo de Pruyssenaere en Pim Achterkamp in de sprint knap voor. Ook Hoogbloklander Jens van den Dool en plaatselijk favoriet Bart Streefkerk kwamen in de slotfase tekort. "Och man, ik ben nu niet veel meer waard", pufte de 25-jarige Ameidenaar net na de finish. "Ik heb nog geprobeerd om in mijn eentje weg te komen. Maar dat was meer pokeren, want eenmaal teruggehaald kwam ik al snel alleen te zitten en moest ik mijn zeven medevluchters laten gaan. Toch ben ik tevreden, want ik heb mij wel laten zien in mijn eigen dorp. Ik heb genoten van de vele toejuichingen langs het parkoers."

Lastig
Ook Junior Jens van den Dool (17) was tevreden. "Uit ervaring weet ik dat dit een snel rondje is, daarom heb ik vanaf het begin hard gereden. We kwamen dan ook al vroeg met een kopgroepje te zitten. Ook ik heb nog geprobeerd om in de finale weg te rijden, maar dat is best lastig in je eentje. Uiteindelijk ben ik vijfde geworden. Helaas, er zat niet meer in vandaag. Nog een paar koersjes, het NK voor clubteams in Dronten en dan zit het wegseizoen er alweer op."

Val
Van den Dool hield zich dus knap staande tussen het seniorengeweld. Aanvankelijk deed leeftijdgenoot Lars Olde Meierink uit Overdinkel dat ook. Hij pakte in de eerste kilometers een flinke voorsprong in het puntenklassement, maar de in een fel geel fluoriserend pak rijdende renner kwam ten val en miste de boot. Zonder hem reden, na een halfuur koers, acht man weg. En die bleven weg.

Want al snel nam het goed samenwerkende achttal een voorsprong van meer dan een halve minuut. Zo'n tien ronden voor het einde werd het peloton gedubbeld en kon het overgrote deel van de renners vroegtijdig gaan douchen.

Zoenen
Rotterdammer Pim Achterkamp kwam in de echte finale net tekort. "Ik zag 'm aankomen, de wedstrijd was voor mij net 20 meter te lang. Het was loodzwaar. Ik weet dat je in Ameide de zege niet voor niets krijgt."

Winnaar Christiaan de Rijk genoot met volle teugen. "Ik kon lekker meedraaien in de kopgroep en hoopte richting het eind op een podiumplaats. Zeker toen in de laatste ronden mijn benen nog goed voelden. De eerste keer op het podium en dan gelijk ook winnen. Over het zoenen van de rondemissen zit ik niet in, daarvan heb ik voorbeelden genoeg gezien', grapte de man uit De Meern.

Theo Sprong

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie