Afbeelding
Foto: Cees van der Wal

Dijkbewaking oefent ‘hoogwater’ op zaterdag 9 december

Nieuws 464 keer gelezen

REGIO • Waterschap Rivierenland organiseert op zaterdag 9 december een hoogwater-oefening.

Er doen zo’n 500 vrijwilligers en medewerkers mee. Dijkwachten zullen die dag de dijken langs de grote rivieren nauwkeurig nalopen.

Tijdens de rondgang zien de dijkwachten ‘zogenaamd’ zaken die met hoogwater de dijken kunnen verzwakken, zoals drijfvuil en scheuren, vervorming en wellen. Deze schades worden gemeld aan dijkposten, die waar nodig maatregelen treffen. De dijkwachten zijn herkenbaar aan speciale hesjes. Langs de dijk zijn de patrouilles per auto en te voet actief, overdag en in de avond.

Aan de oefening op 9 december doen vrijwilligers en medewerkers mee. Ook personeel van aannemers die betrokken zijn bij dijkversterkingen oefenen mee. Alle rivierdijken van Waterschap Rivierenland tussen de Duitse grens en Kinderdijk zijn onderdeel van de oefening.

Klaar voor hoogwater
Door te oefenen, is Waterschap Rivierenland goed voorbereid op zijn taken bij crisisbeheersing. Tijdens de oefening kijken waarnemers of de procedures goed verlopen, of het materieel in orde is en hoe de samenwerking verloopt. Gemeenten en de hulpdiensten zijn op de hoogte.

Duizend kilometer
Waterschap Rivierenland zorgt voor veilige dijken en een evenwichtig watersysteem. Het waterschap beheert ruim 1.000 kilometer dijken en kades in het rivierengebied. Om bij extreem weer als storm, hoogwater of droogte dijken te inspecteren, staat een dijkleger paraat van zo’n 400 mensen.

Afbeelding
• Het werkgebied van Waterschap Rivierenland.
• Dijkwachten bij Woudrichem.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• In het huis van Wim van Dijk is één van zijn grootste hobby's terug te zien: vissen.
Markante Wim van Dijk nam afscheid van de gemeenteraad: 'Ik had vroeger niets met ambtenaren' Nieuws 5 uur geleden
• De vertraging liep op tot meer dan een uur.
Ongeval op A27 bij Lexmond met meerdere auto's 112 6 uur geleden
• Het pand aan de Melkweg in Bleskensgraaf, waarvan een deel gebruikt wordt voor de crisisnoodopvang voor vluchtelingen.
Spreidingswet voor opvang asielzoekers bezorgt regio flinke uitdaging Nieuws 18 uur geleden