James Webb telescoop
James Webb telescoop Foto: NASA

Lezing over de James Webb telescoop

vrijdag 24 maart 2023 19:30 t/m 22:00

19:30, Papendrecht, Streeknatuurcentrum. Martijn van Gelder verzorgt op vrijdag 24 februari een lezing over de James Webb telescoop. Hij doet dat bij Sterrewacht Christiaan Huygens in het Streeknatuurcentrum aan de Matenaweg 1 in Papendrecht.

Martijn heeft zijn promotieonderzoek gedaan bij de Leidse sterrenwacht in de onderzoeksgroep van prof. dr. Ewine van Dishoeck. Zijn promotieonderzoek is vooral gericht op hoe sterren zoals de zon vormen met de specifieke focus op de vroegste stadia van het formatieproces. Na zijn promotie blijft hij bij de Leidse sterrenwacht om met de allereerste data van de James Webb ruimtetelescoop te werken.

Op 25 cecember 2021 is de James Webb ruimtetelescoop gelanceerd. Deze telescoop is de meest geavanceerde ruimtetelescoop die ooit is gebouwd. Martijn: “Met Webb kunnen we de ruimte bekijken door middel van infraroodstraling. Op de aarde kunnen we deze infraroodstraling niet meten vanwege onze atmosfeer. Door de hoge gevoeligheid van Webb en de 6,5 meter grote spiegel kunnen we nog beter inzoomen op verschillende astronomische objecten.”

In deze lezing zal Martijn de resultaten van de James Webb ruimtetelescoop delen. Webb zal onder andere kijken naar de allereerste en jongste sterrenstelsels die 1 miljard jaar na de oerknal zijn gevormd. Dichterbij, in de Melkweg, kan Webb door de stoffige wolken van stervormingsgebieden kijken en daar de jonge vormende sterren en hun omringende proto-planetaire schijven zien. Tevens kan Webb zogeheten exo-planeten, planeten rond andere sterren, detecteren en informatie geven over de samenstelling van hun atmosferen.

Voor meer informatie over locatie en lezingen, zie website www.verenigingchristiaanhuygens.nl.