• Vlnr: Arie Korevaar, Arjan Kraijo en Remco Addink tekenden een symbolische transactie. Rechts: Gerard de Winter.
• Vlnr: Arie Korevaar, Arjan Kraijo en Remco Addink tekenden een symbolische transactie. Rechts: Gerard de Winter. Foto: Anne Marie Hoekstra

Alblasserwaardse tweedekansbouwmarkt helpt aardbol

Algemeen 2.252 keer gelezen

GROOT-AMMERS • Een kringloopwinkel voor bouwmaterialen, plantenstekjes in wegwerpbekertjes en nieuwe producten gemaakt van afvalhout: het zijn voorbeelden van de manier waarop 'Waarde in de Waard' de afvalberg wil verkleinen.

Woensdag 16 januari was er bij Recycling Centrale Korenet in Groot-Ammers een bijeenkomst om ook andere bedrijven te inspireren circulair te gaan denken en handelen. Arjan Kraijo en Remco Addink van De Gespreide Herberg gaven het goede voorbeeld door bij Korenet afgedankt bouwmateriaal op te halen voor de bouw van hun duurzame herbergen. Daarna tekenden zij samen met Arie Korevaar een symbolische transactie. De tweedekansbouwmarkt, Kluslus gedoopt, draait nog niet. Tegen de aanwezige wethouders zei Kraijo: "Jullie kunnen een subsidieaanvraag verwachten."

Webcatalogus
Arie Korevaar legde uit hoe de Kluslus gaat werken. "Via een webcatalogus kunnen mensen zien welke materialen er zijn. Na een online bestelling kunnen wij het klaarleggen. Denk aan: dakpannen, metselstenen, bestratingsmaterialen en hout. We willen bij de Kluslus mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inschakelen."

Kansen
In een circulaire economie worden de reststromen van bedrijven benut, bijvoorbeeld om energie op te wekken of als grond-/bouwstof voor iets nieuws. De bijeenkomst op 16 januari werd georganiseerd door Gerard de Winter en Lisanne Addink van 'Waarde in de Waard'. Zij zijn beiden ondernemer in de Alblasserwaard en zien allerlei kansen. "Circulaire innovatie is de toekomst, zodat we de aarde niet teveel belasten", aldus De Winter.

Kartonnen bekertjes
Sjaak Kreeft van het Wellantcollege in Ottoland presenteerde de bijdrage die zijn school aan een circulaire economie levert. "We gebruikten 20.000 recyclebare kartonnen bekertjes per jaar", vertelde hij. "Het gaat om bekertjes die in de papierbak kunnen, dat is niet bij alle kartonnen bekers zo." Inmiddels hebben alle personeelsleden een gepersonaliseerde mok die één keer per dag in de vaatwasser mag. "De kartonnen bekers die op school nog gebruikt worden, benutten we om planten in te stekken."

Kreeft maakte meteen reclame voor zijn leerlingen: "Als er bedrijven zijn die mee willen doen, dan  hoor ik dat graag. Mijn leerlingen komen dan een leuke workshop geven."

Twaalf bedrijven
'Waarde in de waard' is een initiatief van BlauwZaam. Deze stichting heeft in de afgelopen maanden twaalf bedrijven bijeen gebracht om met elkaar na te gaan hoe zij kunnen bijdragen aan een circulaire economie. Voor hun verkenning kregen ze subsidie van de provincie Zuid-Holland en het Meerjarenprogramma Groen Verbindt.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app