Afbeelding

Oranjevereniging Marijke zet hulp Facebook in voor nieuwe vrijwilligers

7 dec, 11:00 Algemeen 461 keer gelezen

OUD-ALBLAS • Oranjevereniging Marijke is hard op zoek naar nieuwe collega's voor hulp bij het organiseren van activiteiten op Koningsdag, de 4/5 mei viering en andere dorpsactiviteiten.

In het kader van de 'Nationale Vrijwilligers dag' wil OV Marijke hier juist op vrijdag 7 december, de Nationale Vrijwilligersdag, aandacht voor vragen. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) zet sinds kort de hulp van Facebook Nederland in voor vinden van nieuwe vrijwilligers via het platform.

Afgelopen maand organiseerde Facebook Nederland samen met de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen een stoomcursus met handige tips.  Ook OV Marijke heeft hieraan deelgenomen: "Mede door de inzet van Facebook en Instagram willen we directe benadering naar dorpsgenoten om onze activiteiten te promoten; maar ook om potentiële vrijwilligers te werven."

Handjes
"Bij het organiseren van onze activiteiten komen we vaak 'handjes' tekort. Hierbij zijn vele taken te vervullen. Taken groot maar zeker ook klein. We zouden graag zien dat we als vereniging kunnen putten uit een pool vrijwilligers die we kunnen benaderen voor hulp. Te denken valt aan het zijn van verkeersregelaar bij grote activiteiten als Koningsdag en de Intocht van Sinterklaas tot hulp bij het inrichten van een feestlocatie of flyeren. "

Voorzitter Theo de Vaal vervolgt: "Onze OV Marijke heeft een kleine groep enthousiaste bestuursleden. Helaas vergt het veel tijd om alle taken te vervullen In onze zoektocht naar meer mensen kan Facebook ons helpen. Door de directe benadering hopen we op een groter bereik waarbij we ook de jeugd aanspreken. Momenteel zijn we met het team bezig de sociale media op de rit te krijgen. Ook hierbij zouden we hulp kunnen gebruiken." (facebook / Instagram: Oranjevereniging Marijke Oud-Alblas)

Nijpend tekort
Gebrek aan vrijwilligers is een probleem waar veel Oranjeverenigingen al jarenlang mee kampen. Op diverse plaatsen in Nederland kan daarom geen Koningsdag meer worden georganiseerd. Dick Steenks (secretaris KBOV): "Onlangs nog kondigde het Oranje comité Bergen op Zoom aan dat de activiteiten voor 2019 niet doorgaan omdat ze niet genoeg vrijwilligers kunnen vinden. Tegelijkertijd zien we ook veel enthousiasme bij Oranjeverenigingen. De stoomcursus van Facebook geeft de vele Oranjeverenigingen hopelijk inspiratie en handvatten die nodig zijn om nieuwe mensen aan te trekken. Het geeft zoveel voldoening om voor alle inwoners van een dorp of stad een mooie Koningsdag te organiseren. Dat bindt écht samen."

Vrijwilligerspool
Ruim 10 miljoen Nederlanders hebben een Facebook-account, een pool van vrijwilligers en daarmee een handige plek voor verenigingen om met elkaar in contact te komen en mensen te werven. Maar Oranjevrijwilligers zijn doorgaans niet de twintigers en dertigers die met sociaal media zijn opgegroeid. Ze hebben vaak wel een Facebook-account maar niet de kennis om de kracht van het platform te gebruiken voor de werving van vrijwilligers, terwijl ze wel dringend op zoek zijn naar nieuwe mensen. Samen hebben Facebook en de Oranjeverenigingen de lokale kracht om mensen te werven door het hele land.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie