Afbeelding

Geen cel, wel werkstraf voor hennepteler uit Langerak

Algemeen 1.221 keer gelezen

LANGERAK/DORDRECHT • "Wiet is verdriet", zei een 29-jarige man uit Langerak tegen de politierechter. Die veroordeelde hem kort daarna tot 160 uur werkstraf voor hennepteelt in zijn woning aan het Slotplein.

De straf viel lager uit dan de eis van twee maanden celstraf. Dat had te maken met de omvang van de kwekerij, die door het openbaar ministerie op een andere manier werd berekend dan door de rechter. Volgens het openbaar ministerie waren er meer dan duizend planten en dan is een celstraf gebruikelijk. Rechter mr. R. Brand oordeelde anders. "Er zijn 290 planten en 913 stekken in beslag genomen. Maar van stekjes is bekend dat slechts een kwart uitgroeit tot een plantje met werkzame stoffen. Dan kom ik niet boven de duizend planten."

De rechter verwees ook een eis van Stedin, voor illegaal stroomgebruik, naar de prullenbak. "Ik hoor van u en van uw advocaat dat er al een betalingsregeling loopt om uw schulden aan Stedin te voldoen. Het is niet verboden om dan ook nog eens een claim via de rechter in te dienen, maar ik vind dat toch niet erg netjes van Stedin", aldus de magistraat.

De Langerakker, die in de ziektewet terecht kwam na een auto-ongeluk, zei dat hij met de kwekerij was begonnen uit geldnood. Na het oprollen van de plantage in juli werd de woning aan het Slotplein op last van de burgemeester voor drie maanden gesloten. De man trok in bij zijn moeder.

Naast de werkstraf van 160 uur legde de rechter nog een voorwaardelijke celstraf van een maand op. Die hangt de man boven het hoofd als hij binnen twee jaar weer met justitie in aanraking komt.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden