Afbeelding

Gemeenten: brief aansprakelijkheid schade PFOA en GenX naar Chemours/DuPont

29 jun, 08:00 Algemeen 453 keer gelezen

MOLENLANDEN • Molenwaard en Giessenlanden hebben de fabriek Chemours/DuPont in Dordrecht in een brief laten weten het bedrijf aansprakelijk te willen stellen voor de directe en indirecte schade van PFOA en GenX.

Dat deelde burgemeester Dirk van der Borg donderdag tijdens de inloopavond over PFOA in Bleskensgraaf mee. "We gaan onderzoeken in hoeverre we het bedrijf aansprakelijk kunnen stellen voor de schade. De formele weg is dat we dat eerst via een brief meedelen."

De schade gaat onder meer over de uitgevoerde onderzoeken en de tijd die ambtenaren van de gemeenten aan dit dossier besteden. De burgemeester gaf aan meer gemeenten erbij te willen betrekken. "Er zijn contacten met andere gemeentebesturen in de regio om samen op te trokken."

Van der Borg reageerde daarmee op een vraag van één van de aanwezigen. "Normaal is dat de vervuiler betaalt. Volgens mij zijn er twee verantwoordelijken: de provincie, die jarenlang vergunning verstrekte voor het lozen van PFOA, en Chemours/DuPont zelf."

Vervuiler
Een juridisch medewerker van de gemeente Molenwaard gaf wel aan dat het aansprakelijk stellen geen gemakkelijke weg is. "Ja, de vervuiler betaalt. Maar het recht hebben is iets anders dan het recht krijgen. Het zal nog een hele klus worden voordat Chemours daadwerkelijk aansprakelijk gesteld wordt."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie