Afbeelding

Molenwaard wil hartveilig blijven; twee informatieavonden

2 nov, 10:00 Algemeen 583 keer gelezen

MOLENWAARD • Dankzij een netwerk van vrijwilligers en AED's heeft Molenwaard de titel 'Hartveilig Wonen' ontvangen. De gemeente wil graag hartveilig blijven en organiseert daarom binnenkort twee informatieavonden op 10 en 23 november.

In Molenwaard zijn ruim 400 vrijwilligers aangesloten bij Hartveilig Wonen en in totaal zijn 45 AED's beschikbaar, verspreid over de kernen.

Wethouder Piet Vat: "In onze gemeente zijn jaarlijks ongeveer 15 inzetten via Hartveilig Wonen. Dat betekent dat niet iedere vrijwilliger daadwerkelijk wordt ingezet. Nazorg rond deze inzetten is goed geregeld, maar het is ook van groot belang om in contact te blijven met alle vrijwilligers."

Betrokkenheid
Om betrokkenheid te houden, organiseert de werkgroep Hartveilig Wonen Molenwaard twee informatieavonden. Naast een toelichting op de stand van zaken en ruimte voor vragen, staat het delen van ervaringsverhalen centraal. Dit kan gaan van het delen van ervaringen bij een daadwerkelijke inzet tot bijvoorbeeld uitleg over de werking van de app. Verder geeft de meldkamer op 10 november een presentatie en op 23 november geeft de ambulancedienst een demonstratie over de inzet bij hartfalen. 

Om overal in Nederland binnen 6 minuten te kunnen reanimeren, zijn veel burgerhulpverleners nodig. Door burgerhulpverlening, gestructureerd via het systeem Hartveilig Wonen, kan in veel gevallen wél de benodigde acute hulp verleend worden en kunnen levens gered worden.

Als op een bepaalde locatie iemand onwel wordt, wordt 112 gebeld. De meldkamer schakelt de ambulancedienst in. Bij verdenking van een hartstilstand alarmeert de meldkamer ook de opgeleide en via Hartveilig Wonen geregistreerde vrijwilligers, die in de buurt van het slachtoffer zijn.

Eén groep krijgt bericht om direct naar het slachtoffer te gaan en te beginnen met reanimeren. De andere groep krijgt bericht om eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zodra de ambulance arriveert neemt het ambulancepersoneel de hulpverlening over.

Informatieavonden
De informatieavonden zijn op vrijdag 10 november van 20:00 tot 22:00 uur bij IJsclub de Molenhoek, Vletstraat 9 in Nieuw-Lekkerland en op donderdag 23 november van 20:00 tot 22:00 uur in het Wellant college, B140 in Ottoland. Meer informatie: www.hartveiligwonen.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie