Afbeelding

Zonnepanelen Oud-Alblas zijn bijna een feit

31 okt, 10:00 Algemeen 740 keer gelezen

OUD-ALBLAS • In Oud-Alblas nadert het zonnepanelen project Zon op de Beemd haar realisatie.

Het project wordt uitgevoerd samen met de 100 zonnepanelen bestemd voor Dorpshuis De Beemd zelf, en een aantal voor het kinderdagverblijf De Regenboog. Hierdoor komt het dak van het nieuwe dorpshuis dat zo goed als klaar is, compleet vol te liggen met bijna 400 zonnepanelen.

Door de grote hoeveelheid panelen en een uitgekiende inkoopstrategie kon de prijs per paneel laag worden gehouden en konden ook de onderhouds- en de verzekeringskosten als combi-pakket worden uitgevoerd. De prijs per paneel komt aanzienlijk lager uit ten opzichte van zonnepanelen op je eigen dak.

Het project
Een postcoderoosproject heeft als voordeel dat je de opgewekte stroom, de energiebelasting èn de BTW hierover voor 15 jaar gegarandeerd terugkrijgt. De teruggave gebeurt op de eigen energienota van degenen die ingetekend hebben.

De organisatie gebeurt in de vorm van een coöperatie, waarbij degenen die ingetekend hebben voor een aantal panelen, automatisch lid van de coöperatie zijn. Alle inkomsten van de coöperatie, verminderd met de kosten, worden aan de leden uitgekeerd. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers zodat er geen bezoldigde bestuurders zijn. De opstart wordt begeleid door Guus Köster van de CoöperateExpert die het opstarten op kost-effectieve wijze heeft begeleid.

Groen bezig
De intekenprijs bedraagt op dit moment 330 euro per paneel van 260 Wp. Als iemand is geïnteresseerd, dan moet men uitgaan van het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsgebruik en dat delen door 225. Een normaal huishouden gebruikt gemiddeld circa 2500 kWh per jaar en dan kan men dus intekenen voor 10 panelen. Dan is men vrijwel energieneutraal en valt dus de elektrarekening vrijwel tot nul terug.

Er zijn voorbeelden bekend dat men zoveel zonnepanelen aanschaft, dat men elektrische vloerverwarming kan aanleggen en elektrisch kookt en dan dus de gas-aansluiting kan opzeggen. Dit scheelt vastrecht voor gas en de gehele gasrekening inclusief energiebelasting op gas en de BTW daarover. Enige voorwaarde is in dat geval dat men wel de investering kan doen.

Dorpshuis De Beemd is ook zo'n voorbeeld: die krijgt zelf ook geen gas-aansluiting meer en draait voor zijn verwarming en verlichting volledig op zonnepanelen. Op deze manier is men 'groen bezig' en draagt men bij aan de vermindering van het broeikaseffect.

Iedereen die de postcode van Oud-Alblas heeft, en de daaraan grenzende postcodes kan meedoen. Die aangrenzende postcodes zijn: Wijngaarden(3366), Bleskensgraaf (2971), Streefkerk (2959), Nieuw-Lekkerland (2957), 2 postcodes in Alblasserdam (2952 en 2954) en drie postcodes in Papendrecht (3352, 3355 en 3356).

Ondernemers
Ook ondernemers kunnen meedoen voor zover zij een kleinverbruik-aansluiting hebben (max. 3x80A) en mogen meedoen tot 10.000 kWh per jaar. Een tweede grens is dat een enkel lid maximaal voor 20% van het aantal panelen mag intekenen.

Gemeente Molenwaard
De gemeente Molenwaard staat vierkant achter dit initiatief. Er loopt ook een project in Nieuwpoort, geïnitieerd door Molenwaard en daar is het project direct na de lancering al overtekend.

Aangezien er nog een beperkt aantal zonnepanelen over zijn, is er nog steeds een mogelijkheid hiervoor in te tekenen. Voor een aanvraag om persoonlijke voorlichting kan een mail gestuurd worden naar info@debeemdoudalblas.nl. Op de website www.debeemdoudalblas.nl  is ook de prospectus en een intekenformulier te downloaden.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie