Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Protest omwonenden tegen locatie nieuwbouw school Leerbroek

10 okt, 09:00 Algemeen 1.038 keer gelezen

LEERBROEK • De omwonenden van de beoogde locatie van de nieuwe school in Leerbroek protesteren tegen deze door het college uitgekozen plek.

Namens negen families, die wonen aan de Leerbroekse Kerkweg, de Kerkweg en het Recht van ter Leede, sprak maandag tijdens de informatievergadering één van de omwonenden in. De boodschap: de locatie Slagboom op een weiland langs de Kerkweg, net na de kruising met het Recht van ter Leede, is geen goed idee. "Wij waren hierdoor volkomen verrast; de mogelijkheid was nog niet eerder aan de orde gekomen en het was voor ons dan ook een grote schok."

Hij richtte zich met name op de verkeersveiligheid. "De school komt, net als op de huidige plek, aan de verkeerde kant van de weg. Alle kinderen moeten vier keer per dag oversteken. Zowel de (Leerbroekse) Kerkweg als het Recht van ter Leede zijn smal en druk. Er rijden nogal wat vrachtwagens en er is geregeld druk verkeer van landbouwvoertuigen. Het komt geregeld voor dat het verkeer op het begin van de Leerbroekse Kerkweg helemaal vast staat. Als daarbij ook net de school uit zou gaan en er fietsende kinderen op de Kerkweg aanwezig zijn, kan dat voor levensgevaarlijke situaties zorgen."

Woongenot
Daarnaast noemde hij als pijnpunt het woongenot. "Dat zal in zeer sterke mate afnemen. Verschillende aanwonenden zijn juist voor het mooie en vrije uitzicht naar Leerbroek gekomen. Met de komst van de school en de huizen blijft daar niets van over." De omwonenden pleitten er dan ook voor om toch voor een andere locatie, zoals de huidige plek, te kiezen.

Alternatieve routes
Wethouder Arie Donker liet weten weinig te voelen voor een andere locatie. "Wat betreft de verkeersveiligheid: de huidige tekeningen zijn niet in beton gegoten. We gaan hier in samenspraak met betrokken partijen nadrukkelijk naar kijken. Ook zijn er meerdere alternatieve routes door het dorp waarbij de kruising van de Leerbroekse Kerkweg en het Recht van ter Leede vermeden kan worden. Er is aandacht voor het in goede banen leiden van de verkeersbewegingen van de Leerbroekse transportbedrijven."

De inspreker stelde ook nog dat er geen behoefte zou zijn aan nieuwe woningen in Leerbroek. Donker: "Er is juist een grote behoefte aan kleinere woningen. Voor jongeren vertrekken terwijl ze wel graag in het dorp willen wonen. Daarnaast gaan we de nieuwbouw gefaseerd op de markt brengen."

Voorkeurslocatie
De Zederikse raadsleden hielden hun kruit deels droog voor de raadsvergadering, maar lieten wel weten dat de door het college gekozen locatie Slagboom hun voorkeur heeft. Zij riepen wethouder Donker op om expliciet te kijken naar de verkeersveiligheid. Evert Geluk (SGP): "Wij stemmen in met de voorkeurslocatie. Wel gaan we ervan uit dat de omwonenden meegenomen worden in de planvorming, met name op het gebied van verkeersveiligheid."

Hanneke van der Leun (VVD): "Wij zien graag de resultaten van een verkeersintensiteitsonderzoek op deze plek, zodat we dat als onderbouwing kunnen gebruiken." En Geert Meppelink (CDA): "Wij zijn blij met deze locatie. Kom wat betreft de verkeersveiligheid en de verdere invulling van dit plan met een aantal verschillende varianten, om het overleg met de omwonenden te vergemakkelijken."

De wethouder kon daar zonder problemen mee instemmen. "Dat waren we al van plan. En we gaan de omwonenden hier in het vervolgtraject echt bij betrekken; we willen niet liever."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie