Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

Raad Zederik positief over nieuwbouwplannen dorpshuis De Schakel in Leerbroek

9 okt, 22:00 Algemeen 474 keer gelezen

LEERBROEK • De Zederikse politiek was maandagavond tijdens de commissievergadering unaniem positief over de vernieuwbouwplannen voor dorpshuis De Schakel in Leerbroek. 

De samenwerking met de hersteld hervormde gemeente, die aansluitend aan het dorpshuis een nieuw kerkelijk centrum realiseert, werd daarbij als een grote meerwaarde gezien. Evert Geluk (SGP): "Wij zijn ontzettend blij met de chemie tussen de diverse betrokken partijen." 

Op de vraag wat er gebeurt als de kerkelijke gemeente in de plannen toch onverhoopt afhaakt, reageerde wethouder Wim Mulckhuijse: "Dan komt er een muur in plaats van een deur en een grotere buitenruimte. Het zal geen vrijwel geen extra kosten bij de nieuwbouw van De Schakel met zich meebrengen. Veel belangrijker is dat ik dit scenario bijna kan uitsluiten. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit goedkomt."

Voldoende
Wel plaatsten Govert Versluis (VHL Lokaal Zederik) en Kees Matsinger (ChristenUnie) vraagtekens bij de 150.000 euro die beschikbaar is voor de inrichting van de buitenruimte. "Is dit voldoende? Straks hebben we een prachtig gebouw en hangt de buitenruimte er straks maar wat bij."

Nog een pijnpunt: de 40.000 euro die de gemeente beschikbaar besteld om negentien parkeerplaatsen te realiseren in de pastorietuin. Meerdere partijen vonden het vreemd dat hier zoveel gemeenschapsgeld naar toe gaat, terwijl de parkeerplekken volgens hen vooral voor 'kerkelijk gebruik' zullen zijn. Matsinger: "Waarom moeten we zo vriendelijk zijn voor de kerk?"

Overlast
Met deze extra parkeerruimte wordt ook de overlast van de vele geparkeerde auto's tijdens de zondagse erediensten verlicht, stelde wethouder Wim Mulckhuijse. "En bij grotere evenementen die door de aantrekkingskracht van de nieuwe Schakel wellicht meer publiek gaan trekken, kunnen we hiervan tijdens piekmomenten gebruik van maken."

De voorzitter van de voorbereidingscommissie, Jan van Bemmel, gaf aan dat er na realisatie van alle plannen waarschijnlijk een beheerscommissie De Schakel gaat runnen. "Daarvoor is al een oproep gedaan aan de gebruikers om zich hiervoor aan te melden. Dat komt zeker goed; er zijn meer dan genoeg gegadigden."

Binnenkort hakt de gemeenteraad de knoop door over dit voorstel van het college. Met het Leerbroekse project is bijna 1,6 miljoen euro gemoeid.

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie