Foto: Wim Deelen
Foto: Wim Deelen Foto: Wim Deelen

Struinwandelpad Veersedijk bij Nieuwpoort niet door natuurgebied

8 sep, 15:00 Algemeen 727 keer gelezen

NIEUWPOORT • In de uiterwaarden van de Veersedijk bij Nieuwpoort werd donderdagavond het struinwandelpad officieel in gebruik genomen.

Dat gebeurde door het onthullen van een van de geplaatste informatieborden. Deze officiële handeling werd verricht door wethouder Fatih Özdere en Joke van Leeuwen, voorzitter van de Historische Kring Nieuwpoort.

Ingekort
Het pad blijkt nog slechts een fractie te zijn van het struinwandelpad zoals de Stichting Groene Hart dat in het kader van het project Oude Hollandse Waterlinie voor ogen had.

In de zomer van 2015 werd het plan geboren. Het pad moest vanaf het vestingstadje tot aan het Schoonhovense Veer worden aangelegd. Het moest zo een directe verbinding vormen tussen de vestingsteden Schoonhoven en Nieuwpoort. Wandelaars zouden dan een stukje unieke natuur kunnen beleven en bovendien niet op de drukke Lekdijk hoeven te lopen.

Provincie, regio en gemeente waren al snel voor het plan gewonnen. Ook de inwoners in de klankbordgroep waren enthousiast.

Bezwaren
Maar toen in 2016 een inloopavond werd gehouden om het plan aan de bevolking te laten zien, bleek dat met name de direct aanwonenden grote bezwaren hadden tegen de komst van het pad. Gevreesd werd dat jongeren het gebied als motorcrossterrein zouden gaan gebruiken en dat hondenbezitters er massaal de hond zouden gaan uitlaten. Maar men was vooral bang dat de bevers die de laatste jaren in het gebied zijn waargenomen, zouden worden verjaagd. Men gaf aan desnoods tot de Raad van Staten het plan aan te vechten.

Bevers winnen
"De bevers hebben gewonnen", reageerde projectleider Bernt Feis. "Begin dit jaar hebben we de knoop doorgehakt. Een juridische strijd van misschien wel twee jaar. Was het struinpad dat wel waard? Daarom hebben we toen besloten de helft van het tracé te schrappen. Het pad is nu alleen in het oostelijk gebied aangelegd. Daardoor kunnen wandelaars het natuurgebied nog wel beleven, maar niet betreden."

Feis wees de genodigden op het feit dat in datzelfde oostelijke gebied de beplanting het afgelopen jaar zodanig is aangepast dat nu wel weer vanaf de noordwestwal in Nieuwpoort de andere vestingstad Schoonhoven zichtbaar is geworden. In die zin dus toch een verbinding tussen de twee steden.

Vleermuizen
Na een wandeling over het pad werden de genodigden op het oude stadhuis ontvangen voor een lezing over vleermuizen. Dat had indirect met een ander project te maken. Namelijk de inundatiesluis onder het stadhuis. Daar was een plan gemaakt om de watergang voortaan kleurig aan te lichten. Maar toen werd duidelijk dat er onder en bij het stadhuis vleermuizen zitten. Beschermde dieren. Kortom, het aanlichten bleek alleen maar mogelijk bij de ingang aan de Buitenhaven.

Wethouder Özdere roemde in zijn toespraak het mooie vestingstadje. We hebben hier voor bezoekers zóveel te bieden. Maar het is belangrijk dat we ook het verhaal achter elk monumentaal pand vertellen. Anders beleeft men alleen maar het gebouw en niet het stukje geschiedenis dat daarbij hoort.

"We hebben iets om te laten zien. Daar moeten we bekendheid aan geven. Een toeristische ontwikkeling. Maar beslist geen Venetië of Giethoorn. Absoluut geen pure commercie."

Ed van Tuijl

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Foto: Wim Deelen
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie