Afbeelding

Expositie over jaren zestig in De Koperen Knop

4 sep, 12:00 Algemeen 224 keer gelezen

HARDINXVELD-GIESSENDAM • In Museum De Koperen Knop is een nieuwe expositie gestart: The Sixties.

Centraal staan de teenagers, die met hun daden de aanleiding vormden voor een nieuwe tijd. De jaren zestig vormden de basis voor Nederland als welvaartsstaat. De wederopbouw ging ongemerkt over in een economisch hoogtepunt, die op alle punten van de samenleving merkbaar was. Dat toont de unieke expositie in het museum in de Alblasserwaard.

Vernieuwing
Dat Nederland tijdens 'the sixties' op zijn grondvesten schudde en dat alles veranderde en dat er overal sprake was van vernieuwing is te zien op de najaarsexpositie, van 2 september tot en met 11 november 2017. De televisie, de popmuziek, de recreatie en nog heel veel meer brengt een radicale verandering teweeg. Een schrijnende woningnood, een eind aan de geleide loonpolitiek met sterke loonstijgingen. Er is ineens geld voor een koelkast, een wasmachine en een telefoon. De auto ver-schijnt in het straatbeeld. Veel straten zijn daarvoor te smal. De woonkamers zijn niet berekend op de televisie. De lamp boven de tafel verdwijnt als centraal punt. Een heel belangrijke bijdrage in die ontwikkeling kwam van de jongelui, die 'the teenagers' werden genoemd. 

Tot dan toe was Nederland verzuild. De levensbeschouwing bepaalde hun leven: de zondagse kerk, de politieke partij, de vakvereniging, de school, de krant, de radio-omroep en nog veel meer. Dat ging in de jaren zestig ineens veranderen. De sociale controle begon af te nemen. De individualisering nam toe. Langzaamaan ontwikkelde Nederland zich tot een verzorgingsstaat. Er kwamen nieuwe sociale wetten en andere onderwijswetten. Doorleren was niet langer voorbehouden aan de betere klasse.

Dagelijks leven
Het hele dagelijks leven deelde mee in de verandering. Nieuwe producten, die het leven moesten vereenvoudigen en die het de huisvrouw tot gemak zouden dienen kwamen op de markt. Vrije tijd nam toe en vakantie en recreatie werden een begrip en een recht. De mannelijke jeugd reed op bromfietsen en deed stoer om de meisjes te imponeren. Die meisjes kleedden zich in steeds opvallender jurken, rokken en broeken. Een op straat rokende vrouw was ineens een stuk minder opvallend. In het weekend uitgaan werd een heel gewoon iets. 

Het museum aan de Binnendams is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.koperenknop.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie