Afbeelding

Onderzoek naar bodemdaling in gemeente Molenwaard

27 jun, 22:00 Algemeen 878 keer gelezen

MOLENWAARD • In de gemeente Molenwaard gaat een onderzoek uitgevoerd worden naar bodemdaling, waarbij wordt gekeken wat de effecten zijn van voorzorgsmaatregelen.

Bij deze pilot wordt de bodemdaling bijgehouden met én zonder voorzorgsmaatregelen, om te kijken welk effect deze hebben. Dit deelde wethouder Frank Meerkerk dinsdagavond mee tijdens de Molenwaardse raadsvergadering. "Wat zijn effecten en de kosten van bijvoorbeeld onderwaterdrainage? Dat weten we nu nog niet en dat willen we onderzoeken."

CDA-raadslid Ad van Rees gaf ter aanvulling een stukje achtergrond van de streek: "We zijn hier meerdere keren overstroomd en dat heeft voor meer klei op de bodem gezorgd. Daardoor hebben we minder last van de bodemdaling door het inklinken van veen. Door deze specifieke ondergrond is onderzoek dus zeker nodig."

Maïs
Daarnaast vroeg Eric Spaans (PvdA) aandacht voor de teelt van maïs. "Die is desastreus voor bodemdaling. Wanneer komt u met een voorstel om deze teelt te beperken?"

Wethouder Meerkerk gaf aan dat in de nieuwe regelgeving de toegestane ruimte voor maïs van twintig naar tien procent gaat. "We willen in latere instantie ook onderzoek doen naar andere gewassen als olifantengras en cranberry's."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie