Repetitie van Vogels van de Nacht, met Sander den Ouden, Gert van der Wal en Marjan Verheul.
Repetitie van Vogels van de Nacht, met Sander den Ouden, Gert van der Wal en Marjan Verheul.

Kaartverkoop Cultureel Festival Molenwaard van start

20 jun, 19:00 Algemeen 664 keer gelezen

NIEUWPOORT • Een groep van vijftig Molenwaarders werkt al maanden aan 'Vogels van de Nacht', de historische thriller waar Cultureel Festival Molenwaard van 29 augustus tot en met 2 september om draait. De voorverkoop is onlangs gestart.

De lat ligt hoog, heel hoog, verzekeren initiatiefnemers Rijkus Krabbendam en Bart Toonen. Ze beloven groot historisch spektakel dat letterlijk alle zintuigen zal prikkelen. In het dalletje te Nieuwpoort wacht bezoekers vijf avonden op rij een culinaire beleving met intrigerend open lucht theater, compleet met professionele lichtshow en prachtige muziek van een live band. "Met dit festival willen we Molenwaard op de culturele kaart zetten", aldus Rijkus.

Niet voor niets zijn de voorbereidingen voor het festival al in september vorig jaar gestart. Ook nu de zomer in aantocht is, gaan de repetities onverminderd door. In De Ruimte te Goudriaan komen de negen toneelspelers - waaronder ook wethouder Fatih - wekelijks samen en ook voor de ruim twintig figuranten zijn er regelmatig repetities. Ze komen bijna allemaal uit de gemeente Molenwaard. "Iedereen is amateur, maar het niveau is verrassend hoog", zegt Bart.

Vogels van de Nacht
Het theaterstuk gaat terug naar de late middeleeuwen. In drie akten maakt het publiek kennis met arme boeren die noodgedwongen op rooftocht gaan. Maar hun daden kunnen niet onbestraft blijven. De rechterlijke macht moet de orde handhaven. Het publiek beslist: vrijspraak, verbanning of doodstraf voor de Vleermuizen? Het wordt een intrigerend stuk met veel spanning, twijfel en soms huiveringwekkende scenes. Bart ziet in het door Rijkus Krabbendam geschreven stuk ook parallellen met de huidige tijd. "We leggen het publiek een ethisch dilemma voor. Breekt nood echt wet? En moet je iemand aan de schandpaal nagelen, zoals nu gebeurt via social media?"

Culinaire beleving
Het Cultureel Festival Molenwaard is echter méér dan alleen theater. Het festival is óók een culinaire beleving. Vanaf 19:00 uur kunnen bezoekers genieten van culinaire hoogstandjes van lokale restaurants en horeca-ondernemers. Om de sfeer compleet te maken klinkt er live muziek en zijn er ook theateracts in middeleeuwse stijl. Wanneer de schemer om 21:30 uur invalt, start het theaterstuk in het dalletje te Nieuwpoort (vlakbij Het Hooft). Per avond zijn er 400 plaatsen beschikbaar.

Aanhaken als sponsoren van het spektakel kan nog.

Kaartverkoop
Een entreekaart voor het Cultureel Festival Molenwaard kost 20 euro, VIP-tickets kosten 100 euro. Voorverkoop via www.cultureelfestivalmolenwaard.nl.

Lees het volledige artikel in Het Kontakt van deze week.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

• Zomerse repetitie in De Ruimte, in zomerkostuum én theaterkostuum.
Scene uit een repetitie van Vogels van de Nacht. vlnr: Sander den Ouden uit Nieuw-Lekkerland, Gert van der Wal uit Waal en Marjan Verheul uit Dordrecht.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie