Afbeelding

Molenwaard gaat verder met ontwikkeling Stemapp

1 jun, 12:00 Algemeen 357 keer gelezen

MOLENWAARD • De gemeente Molenwaard en vier andere gemeenten in Nederland mogen verder gaan met de ontwikkeling van de Stemapp.

De naam van de Stemapp zou de suggestie kunnen wekken dat ermee gestemd kan worden bij verkiezingen. Dat is niet de bedoeling. De app is bedoeld om meningen mee te peilen.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en burgemeesters van de betrokken gemeenten Almelo, Emmen, Hollands Kroon, Molenwaard en Lingewaard hebben eind mei een gesprek gehad over de Stemapp.

Tijdens dat overleg is benadrukt dat de Stemapp die door deze gemeenten wordt ontwikkeld, is bedoeld om op digitale wijze meningen uit de lokale bevolking op te halen. De Stemapp maakt het volgens de gemeenten makkelijker voor inwoners om zich over onder andere lokale aangelegenheden uit te spreken. Zo kan bijvoorbeeld draagvlak voor voorstellen beter worden gemeten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunt de wens van gemeenten om toe te werken naar betere digitale dienstverlening en een meer eigentijdse manier van werken. De gemeenten lopen voorop om via een deze digitale werkwijze op een moderne manier de lokale bevolking te raadplegen. Om die expertise en standaarden verder te ontwikkelen wordt in de toekomst ook intensief samengewerkt met het ministerie en partijen die hierin gespecialiseerd zijn.

De gemeentebestuurders beseffen dat elektronisch stemmen, in welke vorm dan ook, bij verkiezingen niet mogelijk is. De wet- en regelgeving staat dat niet toe.

Het kabinet is namelijk van mening dat aan het stemmen per internet veel risico's kleven. Die risico's zijn de afgelopen periode alleen maar toegenomen, als gevolg van cyberdreigingen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie