• Ries Smits met één van de duiven.
• Ries Smits met één van de duiven. Foto: Anne Ruth den Hertog

Postduiven op de zorgboerderij

Nieuws 1.691 keer gelezen

GELLICUM • Bij zorg- en logeerboerderij ‘Onze Missie’ in Gellicum worden naast kippen, koeien en geiten ook duiven gehouden. Postduiven.

Eén van de eigenaren van de zorgboerderij, Henk Vonk Noordergraaf begon drie jaar geleden met het houden van Postduiven op de zorgboerderij. “Ik merkte dat de cliënten daar behoefte aan handen.”

“Een aantal cliënten was vroeger duivenmelker. Zo noem je iemand die duiven voor duivensport houdt. Wij wilden dat ook graag bieden.”

De postduiven werden in een rieten mandje in de trein gezet 

Ries Smits is één van die cliënten: “De postduiven werden in een rieten mandje in de trein gezet. Dan werden ze naar België, Frankrijk of zelfs Spanje vervoerd. Vanaf daar werden alle duiven vrijgelaten en won de duif die het eerste thuis was.”
Smits: “Tegenwoordig wordt dit allemaal met een computersysteem bijgehouden. Daarin is te zien wanneer een duif binnen is. Vroeger dan stond ik op de uitkijk, wachtend op de duiven. Zodra er een duif binnen was, haalde ik de gummiring van zijn poot en deed ik die in een speciale duivenklok, zodat de aankomsttijd werd geregistreerd.”

Bij de zorgboerderij staan vijf duivenhokken, de oudste duiven staan links, en rechts staan de allerjongsten. Elk jaar wordt er gekeken naar welke duiven de beste prestaties geleverd hebben. Deze worden doorgefokt. De duiven die niet goed presteren worden na één seizoen racen, afgevoerd.

Vonk Noordergraaf: “Duivensport is erg intensief, we zijn er best veel tijd aan kwijt. Op dit moment zijn er vijf mensen per dag druk met de duiven. Eén persoon per hok. Het hok moet schoongemaakt worden, de duiven moeten genoeg te eten krijgen en daarnaast moeten we ze een tot twee keer per dag vrij laten zodat ze goed trainen voor de wedstrijden die er weer aankomen.”

De eerste wedstrijd van dit seizoen start vanaf Duffel in België. Dit is een relatief korte vlucht van tachtig kilometer. De langste afstand waar de duiven van de zorgboerderij dit jaar aan meedoen is de wedstrijd vanaf Sens in Frankrijk. Dit is een tocht van vierhonderd kilometer.

De duiven doen vanaf vier maanden mee met de wedstrijden. De wedstrijden lopen van april tot september.

Vonk Noordergraaf: “Om één duif aan een wedstrijd mee te laten doen betaal je gemiddeld 1, 50 euro per duif. Natuurlijk laten wij veel meer duiven meedoen aan wedstrijden dus loopt dit aardig op. Maar als ik zie hoe erg de cliënten genieten van de duiven, is dat het dubbel en dwars waard.”

Anne Ruth den Hertog

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden