• Marktmeesters Jacco Abbel en Johan Blokland.
• Marktmeesters Jacco Abbel en Johan Blokland.

Schoonrewoerd maakt zich op voor de Jaarmarkt: ‘Weer hard gewerkt aan een gevarieerd aanbod’

Nieuws 1.279 keer gelezen

SCHOONREWOERD • Het is inmiddels een aloude traditie op de dag na Hemelvaart: de Jaarmarkt in Schoonrewoerd. Zo ook weer op vrijdag 10 mei. ‘De mart’ moet weer een feest der herkenning worden voor jong en oud met veelal bekende- én wat nieuwe onderdelen.

Marktmeesters Jacco Abbel en Johan Blokland hebben hun best gedaan om een zo gevarieerd mogelijk aanbod van standhouders te verzamelen. “En we hebben het idee dat dit weer heel aardig is gelukt”, vertelt het duo. “Er komen weer zo’n 100 kraampjes te staan en we doen altijd ons best om zo weinig mogelijk aanbieders met hetzelfde product te strikken. Het moet voor de verkopers namelijk wel aantrekkelijk zijn om hier te staan.”

Terugkerende standhouders

En dat zit wel goed, merken Abbel en Blokland. “Het overgrote deel van de standhouders komt jaarlijks terug. Omdat ze genoeg verkopen, maar óók omdat ze aangeven de sfeer hier als prettig ervaren. We hebben ook een clown die al een aantal jaar achter elkaar een show verzorgd. Die zei nog tegen ons: ‘Jullie hebben écht iets bijzonders hier in het dorp.’ Dat is natuurlijk mooi om te horen.”

En dus worden de straten in Schoonrewoerd vrijdag weer afgestruind door enthousiaste bezoekers die kramen tegenkomen met lederwaren, kleding of bloemen. “Ideaal zo vlak voor Moederdag natuurlijk”, aldus Abbel en Blokland. “Maar er zijn ook stands die er voor het eerst staan. Zo is er één met tuinplantjes en iemand met houtproducten die ter plekke bewerkt kunnen worden.”

Waardering van bezoekers en inwoners

Abbel en Blokland zijn duidelijk herkenbaar, er staat immers ‘Marktmeester’ op hun shirt of vest gedrukt. Toch benadrukken ze dat de organisatie van de Jaarmarkt alleen maar mogelijk is door de inzet van vele andere vrijwilligers. “In totaal zijn we namelijk met 23 man”, vertellen ze. 

“We doen dit met personeelsvereniging ‘De Vuurvreters’ van de Schoonrewoerdse Brandweer. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij en zelfs oud-leden helpen een handje mee. We starten ’s ochtends vroeg met het opbouwen en het helpen van de standhouders die aankomen. We zijn de hele dag in touw en als we ’s avonds weer klaar zijn kunnen we met elkaar terugkijken op een geslaagde dag. Dat geeft een enorm voldaan gevoel. We krijgen immers ook veel waardering van bezoekers en de inwoners.”

Trots op saamhorigheid

Het tweetal is trots op de saamhorigheid die heerst tijdens de mart en op de sponsoren die elk jaar weer hun betrokkenheid tonen. “Want ook zonder hen zouden we niet kunnen. Dit jaar heeft Royal Lactalis Leerdammer bijvoorbeeld alle kinderspellen bekostigd. Dat soort gebaren maakt dat we de huurprijs voor een kraam al jaren op 25 euro kunnen houden, waardoor we een grote gevarieerde markt zijn en hopelijk nog lang blijven.”

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.jaarmarktschoonrewoerd.nl.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden