• De graven van de zes overleden bemanningsleden.
• De graven van de zes overleden bemanningsleden. Foto: Aangeleverd

Terugblik op 23 augustus 1943 in Hei- en Boeicop: podcast vertelt indrukwekkend oorlogsverhaal

Nieuws 719 keer gelezen

HEI- EN BOEICOP • In een podcast van ruim een uur blikt de Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop terug op 23 augustus 1943. In Hei- en Boeicop stort dan namelijk een vliegtuig neer van de Britse Royal Air Force. Zes bemanningsleden komen om, en slechts één weet de crash te overleven. Ruim 80 jaar later wordt dit hele verhaal opgetekend in de podcast ‘De oorlogsgraven van Hei- en Boeicop’.

In de podcast spreekt Joost-Jan Kool van de Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop met Rob van Putten (bestuurslid van diezelfde vereniging) en Martin Zondag. Zondag doet al dertig jaar onderzoek naar de bemanning van het neergestorte Lancaster-vliegtuig.

Idee lag er al even 

Kool legt uit hoe het idee voor een podcast tot stand kwam: “In 2022 is er op de begraafplaats in Hei- en Boeicop een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de oorlogshelden die in dat vliegtuig zaten. Zes van hen liggen ook begraven op diezelfde begraafplaats.”

“De burgemeester (Sjors Fröhlich) opperde toen al het idee om een podcast te maken. Het idee is gaan borrelen en inmiddels waren we zo ver dat we de apparatuur hebben en wat ervaring hebben met het maken van podcasts.” Kool maakt met Fröhlich bijvoorbeeld ook Studio Raadzaal. 

De burgemeester sprak delen in voor de podcast en heeft daarin een vertellende rol. De hoofdmoot bestaat uit gesprekken van Kool met Zondag en Van Putten. Dat doen ze niet alleen in een studio, maar ze trekken ook naar buiten, bijvoorbeeld naar de locatie waar het vliegtuig neerstortte. Het maakt de podcast tot een gevarieerd document waarin heel veel details over de nacht zelf, maar dus ook over de bemanningsleden naar voren komen.

Jonge slachtoffers 

Kool vertelt het belangrijk te vinden dat het verhaal verteld blijft worden. “Juist in deze tijd waarin we weer volop geconfronteerd worden met oorlogen, is het belangrijk dat dit soort verhalen worden verteld. Er zijn toch een hoop gelijkenissen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de leeftijd van de overleden bemanningsleden, die waren nog zo ontzettend jong. We weten van de oorlogen tussen Rusland en Oekraïne de Gaza-oorlog dat er opnieuw jonge slachtoffers vallen.”

In dat kader maakt het einde van de podcast misschien nog wel het meest indruk. Martin Zondag leest daarin een brief voor van Einar Johnson, de luchtkoepelschutter, aan zijn nichtje. Hij vertelt hierin onder andere over vrienden bij de luchtmacht die hij al is kwijtgeraakt of die gevangen zijn genomen. Vijf dagen later overlijdt hij zelf in Hei- en Boeicop.

Ideeën voor nieuwe podcasts 

Als het aan Joost-Jan Kool en Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop ligt, is dit niet de laatste podcast die men maakt. “Als inwoners van deze dorpen ideeën hebben voor andere onderwerpen, dan horen we dat graag. Denk aan huizen met een rijke historie of aan de ruilverkaveling die vroeger heeft plaatsgevonden. Er zijn genoeg verhalen te vertellen en het zou mooi zijn om twee of drie podcasts per jaar te maken.”

De oorlogsgraven van Hei- en Boeicop is te beluisteren via SoundCloud.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws gisteren
• Pupillen van De Albatros.
Pupillenteam van De Albatros doet mee Nederlands kampioenschap Sport 16 mei, 11:22
• Noëlle den Braber.
Examenblog #2: 'Examenstress in de meivakantie', door 6 vwo-leerling Noëlle den Braber Nieuws 16 mei, 10:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden