16 April 2013 | 14.46

Vianense ooievaars live te volgen via webcam

Maandag werd met behulp van een hoogwerker het ooievaarsnest verschoond. (foto: Anserum Art Photography)

VIANEN • Maandag is het ooievaarsnest op het stadhuis in Vianen verschoond en hersteld. De brandweer heeft met een hoogwerker de medewerkers van de natuur- en vogelwacht geassisteerd om de werkzaamheden uit te voeren. Ook is een webcam geïnstalleerd om het wel en wee van het ooievaarsechtpaar te kunnen volgen.

De webcam is geplaatst op de klokkentoren. De live beelden zijn te volgen via www.vianen.nl en via www.ontdekvianenonline.nl. Verantwoordelijk wethouder Margot Stolk toonde dinsdagmiddag tijdens het persgesprek trots de beelden van de ooievaars die volop in hun paringstijd verkeren.

Eerder deze maand had Stolk al geconstateerd dat er zich nog geen ooievaars op het gebruikelijke nest hadden genesteld. Ze heeft daarop ooievaarsdeskundige René Ponsen van de Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden in de arm genomen om de situatie van het ooievaarsnest op te nemen.

Eieren
Ponsen kwam tot de conslusie dat het nest ernstig was aangetast door kauwen en andere vogels tijdens de afwezigheid van de ooievaars. Het nest was verworden tot een soort piramide waarop geen ruimte is om te broeden. Nu het nest geschoond is en er verse takken zijn neergeleged voor de ooievaars om naar eigen inzicht de restauratie af te maken, is de verwachting dat de vogels alsnog hun eieren op het stadhuis zullen uitbroeden. "Van omwonenden hebben we vernomen dat de ooievaars hebben gepaard en als er eieren worden gelegd kan het zo'n vijf weken duren voordat ze uitkomen", aldus Ponsen.

afbeelding van Dick Aanen
Dit artikel is geplaatst door:
Dick Aanen

redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

UITagenda

 • zondag 29 November
  Evenement
  Sinterklaasvoorstelling
  Vianen, theater Stadshof
 • maandag 30 November
  Evenement
  Bingo
  Vianen, Hof van Batenstein
 • woensdag 2 December
  Evenement
  Spelletjes
  Vianen, Hof van Batenstein