19 April 2012 | 21.45

Het Kontakt wint twee prestigieuze prijzen

foto's: Geurt Mouthaan

VOORTHUIZEN/GOUDRIAAN • Nieuwsblad Het Kontakt heeft donderdag twee landelijke prijzen gewonnen: de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek én de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie. Het werk dat gelauwerd werd was van de hand van de journalisten Dick Aanen en André Bijl en van fotograaf Levin den Boer.

André Bijl won ook in 2011 de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek, toen samen met freelancer Theo Sprong. "Dit bewijst hoe onafhankelijk de jury is en toont tevens aan hoe groot de kwaliteit van de prijswinnaar is", sprak juryvoorzitter staatssecretaris Joop Atsma in Voorthuizen.

Dat de prijs -een initiatief van brancheorganisatie Nederlandse Nieuwsblad Pers- twee achter elkaar door dezelfde journalist wordt gewonnen, is zelden of nooit eerder vertoond.

Ingezogen
Dick Aanen en André Bijl maakten voor Het Kontakt editie Leerdam een zevendelige serie over de Molukse gemeenschap. Op de website van Het Kontakt werd deze serie nog verder aangevuld. Bekijk het dossier hier.

'Een verhaal waar je ingezogen wordt, een verhaal dat uitnodigt tot lezen', meende de jury, die toch al onder de indruk was van de 40 inzendingen. 'In veel verhalen werd de onderste steen boven gehaald'. De jury bestond naast Atsma uit Piet Bakker en Lou Lichtenberg.

De twee andere nominaties waren artikelenseries over het verdwijnen van de tweede ambulance van Texel en over de bestuurlijke integriteit in de gemeente Boarnsterhiem.

Circusfoto
Levin den Boer behoorde vorig jaar al tot de genomineerden voor de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie. Dit jaar won de Zaltbommelse fotograaf de prijs met een foto die hij maakte in het circus in Kerkdriel. "Eigenlijk wist de jury al heel snel wie dit jaar met de prijs naar huis zou gaan, alleen nog niet direct met wélke foto", verklaarde juryvoorzitter Joost Berends.

Ook een foto van Levin den Boer van twee hoofdrolspelers in de Maasdrielse bestuurscrisis gooide hoge ogen. Toch koos de jury unaniem voor de circusfoto, een keuze waar Den Boer ook zelf achter kon staan. 'Een foto die louter illustratief is, beheerst door goede techniek', meldt het juryrapport. 'Je hoort als het ware de muziek, de kleur spat eraf. Scherp waar het scherp moet zijn. Een Queen of the Night'.

Adembenemend
De winnende foto werd geplaatst in Het Kontakt editie Bommelerwaard en editie Leerdam. De andere genomineerden waren Jeroen van Hattem van de Texelse Courant en Raphael Drenth van De Stad Tiel (BDU).

De jury -met ook nog Jeroen Wielaert en Merijn Stillebroer- noemde een groot aantal ingezonden foto's 'adembenemend'.

Serie
Er werd nog apart stilgestaan bij een fotoserie van Jaccolien Steijn-Wallaard. Zij maakte een reportage van het Orfest Balfolkfestival in haar woonplaats Noordeloos; een serie die werd gepubliceerd in Het Kontakt editie Alblasserwaard.

Berends: "Deze inzending bestond uit maar liefst negen mooie foto's. Daar hadden we niet helemaal op gerekend. Het heeft ons aan het denken gezet. Series vallen volgens de reglementen buiten de boot. Wij ervaren dat als een manco. De jury wil het bestuur van de NNP dan ook serieus in overweging geven voortaan ook series toe te laten aan deelname aan de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie. Ze worden dan niet apart beoordeeld, maar worden gezien als één inzending."

afbeelding van Rick den Besten
Dit artikel is geplaatst door:
Rick den Besten

hoofdredacteur van Het Kontakt Edities en redacteur/fotograaf voor Het Kontakt Alblasserwaard en regio-voetbal.nl

UITagenda

 • zondag 29 November
  Evenement
  Sinterklaasvoorstelling
  Vianen, theater Stadshof
 • maandag 30 November
  Evenement
  Bingo
  Vianen, Hof van Batenstein
 • woensdag 2 December
  Evenement
  Spelletjes
  Vianen, Hof van Batenstein