Column

23 April 2012

Bedankt, linkse rakker

En toen was daar het einde van dit zogenaamd rechtse kabinet.

Zeven weken heeft men keihard onderhandeld om te proberen tot een passend antwoord te komen naar de gigantische crisis die ook ons land treft. Zeven weken lang heeft men concessies moeten doen aan idealen om tot een pakket te komen. Maar het werd Wilders teveel. “Dit is niet in het belang van de PVV-kiezer,” zei hij in een eerste reactie.

Of hij daarmee het klappen van de onderhandelingen bedoelde of de uitkomst van de onderhandelingen zelf, dat werd niet duidelijk. De vele tientallen journalisten waren er ook niet benieuwd naar. Wilde vooral horen of de breuk definitief was en of er nu nieuwe verkiezingen moesten komen. Toen was het (i)kwootje(i) binnen en stonden er nog maar drie.

Het is geklapt omdat Wilders vindt dat de AOW-ers te hard gepakt worden en dat onze economie kapot bezuinigd wordt. Emiel Roemer (SP) zei in een eerste reactie daarop bijna meewarig: “Ik begrijp hem wel. Dat vinden wij ook.” Voor Wilders, die ergens diep in z’n hart nog steeds een VVD-er is, maar louter uit electorale overwegingen zijn sociaaleconomische standpunten links à la de SP heeft vorm gegeven, moet het vreselijk zijn om uit de mond van zijn grootste concurrent bij de volgende verkiezingen te horen dat die hem wel begrijpt.

Voor Sybrand van Haersma Buma (CDA) kwam het wel zo onverwacht dat hij even moest zoeken naar de juiste woorden om het allemaal te plaatsen. “Het voelt alsof je mens-erger-je-niet speelt en iemand vlak voor het einde het bord omgooit.”

En dus wordt Nederland in de grootste crisis van de eeuw weer aan zijn lot overgelaten. Niet door een linkse politicus, niet door een rechtse politicus. Maar door een populist die het dit keer goed uitkwam om linkse retoriek te gebruiken.

Bedankt, Geert. Linkse rakker.

Sjoerd N. Koeman
sjoerdnkoeman@gmail.com

Sjoerd N. Koeman

UITagenda

 • donderdag 26 November
  Evenement
  Tabletcafé
  Vianen, Bibliotheek Vianen
 • donderdag 26 November
  Evenement
  Tabletcafé
  Vianen, bibliotheek
 • donderdag 26 November
  Evenement
  Ruilavond
  Vianen, De Stadshof