Afbeelding
Foto: stockfoto

Hoe zit het met het onteigende Joods vastgoed in Buren?

Nieuws 399 keer gelezen

BUREN • Ook in de gemeente Buren is tijdens de Tweede Wereldoorlog Joods vastgoed door de Duitsers onteigend en verkocht. PCG wil dat de gemeente onderzoek doet naar die transacties. Fractievoorzitter Jan Keuken: “Zeker nu de overlevenden ons langzaam ontvallen vinden wij deze waarheidsvinding zeer belangrijk.”

In de zogeheten ‘Verkaufsbücher’, die in het Nationaal Archief worden bewaard, zijn die circa 7000 panden en grondkavels geadministreerd. Daarin staan de namen van de eigenaren, de betrokken makelaars en de kopers. In de gemeente Buren zijn drie van dergelijke, niet verder onderzochte transacties hierin vermeld.

PCG wil onderzoek

Uit onderzoek van het tv-programma Pointer blijkt dat heel veel gemeenten hier nooit onderzoek naar hebben gedaan. Daaronder ook de gemeente Buren. Keuken wil onderzocht hebben of en hoe er rechtsherstel heeft plaatsgevonden.

“We vinden het belangrijk dat dit soort historische feiten van het onrecht dat de Joodse gemeenschap destijds ook in onze gemeente is aangedaan, wordt uitgezocht”, aldus Keuken. Hij vervolgt: “Het helaas toenemende antisemitisme laat zien dat we de lessen van toen langzaam aan het vergeten zijn. We willen dit hoofdstuk als gemeente graag afsluiten en dat kan pas als er waarheidsvinding heeft plaatsgevonden.”

In het verleden hebben zulke onderzoeken geleid tot compensatieregelingen of excuses. Maar veel belangrijker: nabestaanden hebben ineens een beter beeld gekregen van hun persoonlijke familiegeschiedenis

Tekst: Ellis Frans-Kapma

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden