• Tiel gaat voor een brug over de noordzijde van de sluis.
• Tiel gaat voor een brug over de noordzijde van de sluis. Foto: Rob Zantinge

Lobby Tiel voor brug over Amsterdam-Rijnkanaal

Nieuws 478 keer gelezen

TIEL • De gemeenten Tiel en Neder-Betuwe werken aan de komst van een nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal voor onder meer (snor)fietsers en bromfietsen. 

Voor de route, die over het kanaal ter hoogte van de Prins Bernhardsluis tussen Echteld en Tiel moet lopen, zijn enkele oplossingen bedacht. Het Tielse college is unaniem voor ‘variant C’, een brug over de noordzijde van de sluis. Deze nieuwe brug zou dan over de westelijke sluis komen te liggen, tegen de spoorbrug aan.

Oostelijke sluis

De oostelijke sluis kan straks worden overgestoken via de bestaande brug van Rijkswaterstaat. Die brug dient nu als toegangsbrug om vanaf de oostkant van de sluis naar het midden-eiland te komen, voor beheer en onderhoud. 

Bij de voorkeursvariant van burgemeester en wethouders worden vanaf de Echteldsedijk en de Waalbandijk nieuwe verbindingen aangebracht over de dijken langs de voorhaven. Deze sluiten vervolgens aan weerskanten aan op de beheer- en onderhoudswegen van de sluis. 

Westzijde

Aan de westzijde van de sluis wordt met grond, een constructie en pijlers de nodige hoogte gewonnen. Aan de oostkant wordt voor een groot deel gebruik gemaakt van de bestaande hellingen. Wel komen daar wat aanpassingen, zodat de helling enigszins comfortabel wordt.

Als een en ander wordt gerealiseerd, maken straks zowel (brom)fietsers als verkeer voor onderhoud en beheer van het sluizencomplex gebruik van de nieuwe route. Er moeten dan ook specifieke maatregelen worden uitgewerkt, zodat beiden elkaar niet in de weg zitten en de veiligheid gewaarborgd is.

Toeristische route

Als de nieuwe brug er komt, dan is deze onderdeel van de Gastvrije Waaldijk, een toeristische route langs de Waaldijk. Ook leerlingen die in Tiel naar school gaan zullen straks profijt hebben van de nieuwe route, omdat zij minder ver hoeven te fietsen. Zij kunnen, als ze de brug eenmaal over zijn, hun weg vervolgen via de dijk of door Tiel. Beide gemeenten lobbyen samen voor provinciale steun voor variant C.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden