• Er moest dit jaar meer worden gesleuteld dan voorheen.
• Er moest dit jaar meer worden gesleuteld dan voorheen. Foto: Peter Verbeek

Het zit Red Impact dit seizoen nog niet mee

Sport 689 keer gelezen

ZIJDERVELD • De wedstrijd in Meerkerk is voor tractorpullingteam Red Impact altijd een thuiswedstrijd. Op zaterdag 19 augustus hoopt het team haar rode gevaarte in dusdanige conditie te hebben dat er eindelijk weer eens kan worden gevlamd.

Sinds 2003 is de International 1086, beter bekend als Red Impact, actief in de wereld van het tractorpullen. De monteurs, chauffeurs en andere vrijwilligers van het Zijderveldse team, die sindsdien heel veel vrije tijd in hun hobby steken, hebben grote successen gekend. De vier landskampioenschappen, in 2004,2007, 2008 en 2014, staan met gouden letters vermeld op de beplating van de trekker.

"We hebben lang meegedraaid in de top van de klasse 4,5 ton Supersport", vertelt Willem-Jan Pesselse. "Maar de concurrentie groeit en de laatste jaren hebben we wat minder gepresteerd. Omdat we weer wilden aanhaken bij de toppers hebben we dit seizoen een grotere turbo aangeschaft. Daarmee zoek je je grenzen op want méér vermogen legt ook de zwakheden bloot."

Andere afstellingen
De monteurs kregen te maken met andere afstellingen van de motor, terwijl ook de bandenspanning en de balans van de gewichten moesten worden aangepast. Manus en Henri Versluis, die beurtelings achter het stuur zitten, moesten door het grotere vermogen leren om de koppeling anders te bedienen.

Een goede start is immers essentieel voor een goed resultaat. "Het nadeel in onze sport is dat er, afgezien van af en toe bij een demonstratie, geen mogelijkheden zijn om de motor te testen", zegt Manus Versluis. "In het begin van het seizoen hebben we de Red Impact in Denemarken getest op een wedstrijdsimulator. We hebben daar meerdere runs kunnen maken, meteen aanpassingen kunnen doen, en zijn daar veel wijzer geworden."

Dat vertaalde zich aanvankelijk in goede resultaten: na de eerste vier wedstrijden stond Red Impact op een mooie tweede plaats en was de kwalificatie voor het NK al binnen. Tijdens een demo in Hoogblokland sneuvelde echter een groot tandwiel van de achteras. Daarna viel het team van het ene probleem in het andere, vaak ook door pech.

Er ontstonden onder andere problemen met de koppeling, terwijl tijdens een wedstrijd een tandriem brak. Red Impact duikelde op de ranglijst en staat nu nog maar op een zevende plaats.

Matig seizoen
Pesselse: "Met slechts één tweede en één derde plek is het voor ons tot dusverre een matig seizoen. We zijn als team met man en macht aan het werk om in Meerkerk met een optimaal geprepareerde Red Impact te starten. We willen daar goed voor de dag komen, dat wordt van ons verwacht, maar het is nog onzeker of we onze sponsors en supporters blij kunnen maken."


Peter Verbeek

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden