• Joep Oorschot (l) heeft het toernooi 21 keer georganiseerd.
• Joep Oorschot (l) heeft het toernooi 21 keer georganiseerd. Foto: Peter Verbeek

Einde van straatvoetbaltoernooi Vianen?

Sport 738 keer gelezen

VIANEN • Op de accommodatie van ijsvereniging De Bosbaan in Vianen zou op zaterdag 1 juli het 46ste straatvoetbaltoernooi worden gehouden. Doordat er slechts vijftig aanmeldingen waren, is het voetbalfeest niet doorgegaan.

Is dat het einde van een lange traditie, of wordt volgend jaar een poging gedaan om het toernooi nieuw leven in te blazen?

Als onderdeel van het kindervakantiewerk is eind zestiger jaren het straatvoetbaltoernooi in het leven geroepen. Via Brederodes kwam de organisatie terecht bij de voormalige bestuursleden Henk van Bemmel en Leo Oorschot sr.

De inschrijvingen van alle vakantieactiviteiten liepen via de lagere scholen en om onderscheid te maken tussen het al bestaande schoolvoetbal werden de teams op straat of wijk ingedeeld.

Eerste toernooi
Op het terrein van Brederodes, toen nog aan de Sportlaan, werd in 1970 het eerste toernooi gespeeld met elf ploegen in twee leeftijdscategorieën. De volgende twee jaren waren twee veldjes uitgezet bij de toenmalige gymzaal aan de Lijnbaan. Vanaf 1973 werd het toernooi gehouden op De Bosbaan.

"Jaar na jaar groeide het aantal deelnemende kinderen", vertelt archivaris Joep Oorschot, die het stokje in 1979 overnam van zijn inmiddels overleden vader. "Topjaar was 1978 met liefst 26 teams en 340 kinderen. Er moesten meer dan honderd wedstrijden worden gespeeld en daar waren drie zaterdagen en alle doordeweekse avonden voor nodig." 

Meisjes
Voor de meisjes was een aparte competitie. Toen het aantal deelnemers na 1988 daalde, is besloten om het toernooi naar juni te verplaatsen. De ploegen waren inmiddels al gemengd, terwijl ook een strafschoppencompetitie is toegevoegd. "Daarnaast was de The Gijsberstbokaal in het leven geroepen, bedoeld voor een deelnemer die zich positief had onderscheiden. Ook werd in 1998 begonnen met een toernooi voor oud-straatvoetballers, maar dat is al na twee edities gestopt."

Inkomsten
De ijsvereniging is de laatste jaren niet verwend met strenge winters en heeft, los van de bescheiden contributies en de opbrengst van de wekelijkse kaartmiddagen voor senioren, weinig inkomsten uit haar kantine.

"Het straatvoetbaltoernooi was altijd goed voor onze omzet", aldus Adri en Gerard Steehouder. Het echtpaar draait al ruim veertig jaar kantinedienst en heeft bijna alle straatvoetbaltoernooien meegemaakt. "Er is te veel vertrouwd op het tweetal dat dit jaar de organisatie van Frank Baars heeft overgenomen en het wellicht een beetje op zijn beloop heeft gelaten."

Penningmeester Marcel Huiveneers vindt dat het bestuur van De Bosbaan de hand ook wel een beetje in eigen boezem moet steken. "Vertrouwen is goed, maar controle is beter. We gaan met de toernooicommissie in gesprek om volgend jaar een herstart te maken. Het zou jammer zijn als het toernooi voorgoed verdwijnt."

Peter Verbeek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 20 uur geleden
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 23 uur geleden
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden