• Niels de Kruijf heeft de eerste slagen van zijn schaatscarrière gemaakt.
• Niels de Kruijf heeft de eerste slagen van zijn schaatscarrière gemaakt.

Schaatstalent Niels de Kruijk: 'Kjeld Nuis is mijn grote voorbeeld'

Sport 913 keer gelezen

HAGESTEIN • Het is al weer geruime tijd geleden dat Marion van Zuilen (Zijderveld) en Dennis van der Gun (Everdingen) meededen aan de Nederlandse schaatskampioenschappen voor senioren. Inmiddels is er nieuw talent opgestaan: anderhalve week geleden werd de 10-jarige Niels de Kruijk in Groningen tweede bij het Nationale Pupillentoernooi.

Zaterdagmiddag, pal na de geweldige WK-ritten van Sven Kramer en Jorrit Bergsma op de 10.000 meter, reageert Niels buitengewoon ad rem als hem wordt gevraagd of hij de nieuwe Kramer wordt. "Nee hoor, ik ben meer van de kortere afstanden. Kjeld Nuis is mijn grote voorbeeld!"

IJshockeystick
De meeste jongens uit de klas van Niels zijn lid van SC Everstein. Maar voetballen is niets voor hem. Niels is een schaatser, en dat werd hij toen hij 5 was. "Ik kon toen nog niet schaatsen, en op de ijsbaan van De Volharding heb ik het achter een stoel geleerd. Als ik los kon schaatsen zou ik van mijn ouders een ijshockeystick krijgen. Kort daarna heb ik met mijn moeder meegedaan aan een toertocht op de Breukeleveense Plas. De bedoeling was 10 kilometer, maar het werden er 18! Daarna kreeg ik geen ijshockeystick maar een paar noren."

Datzelfde jaar werd Niels de Kruijk lid van schaatsvereniging De Vijfheerenlanden. Bij de jeugd werd aandacht besteed aan de techniek, maar hij leerde er vooral om plezier in het schaatsen te hebben. Vier jaar later was hij er aan toe om over te stappen naar de trainingsgroep. Daarmee traint hij twee keer per week op de Vechtsebanen in Utrecht, terwijl hij daarnaast elke vrijdagavond skeelert in een sporthal in Zaltbommel.

Skeeleren
"Skeeleren is ook leuk", vindt Niels. "Vorig jaar ben ik kampioen van Zuid-Nederland geworden en achtste van Nederland in mijn leeftijdsgroep. Na de schaatstrainingen ben ik altijd bekaf. Ik spaar me alleen als ik de dag erna een wedstrijd heb. Ik mag alleen korte afstanden rijden: 100, 300, 500, 700 en 1.000 meter. Het gaat heel goed en ik heb mijn persoonlijke records sinds het begin van het seizoen, dat in oktober is begonnen, al verschillende keren verbeterd."

Op grond van zijn tijden kreeg Niels een uitnodiging om mee te doen aan het NK voor pupillen. Dat bestaat per afstand uit een select gezelschap van 28 jongens. Op de 500 meter startte Niels in het laatste kwartet. Hij bracht zijn pr van 48,56 op 47,86 seconden en eindigde daarmee op de tweede plaats. Drie uur later ging ook zijn beste tijd op de 300 meter er aan: van 30,60 naar 30,45 seconden. Ook dat was goed voor een tweede plaats, en tevens een tweede plaats in het eindklassement.

Peter Verbeek

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne Oost.
Viaanse Sanne Oost Nederlands kampioen op onderdeel 'sprong' én seizoenskampioen Sport 19 uur geleden
• Het tankstation in Vianen aan de Stuartweg.
17-jarige overvallers van tankstation in Vianen betuigen spijt: niet terug naar cel en taakstraf 112 21 uur geleden
• Het kampioensteam van De Albatros.
Waterpoloheren De Albatros kampioen na spectaculair titelduel Sport 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden