• Keramisch object van Anne van der Waerden.
• Keramisch object van Anne van der Waerden. Foto: PR Stedelijk Museum Vianen

Duotentoonstelling John Wortel en Anne van der Waerden in museum

Algemeen 615 keer gelezen

VIANEN • In Stedelijk Museum Vianen is vanaf zondag 21 januari een duotentoonstelling van John Wortel en Anne van der Waerden te zien.

Wortel maakt olieverfschilderijen en grafiek met geabstraheerde vormen. Op veertienjarige leeftijd werd zijn talent ontdekt wat leidde tot zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten en in 1964 tot de portretprijs van de academie. Een hoogtepunt in zijn carrière was een grote overzichtstentoonstelling van bijna honderd werken in het Centraal Museum in Utrecht in 1983. Conservator Afiena van IJken: "John Wortels oeuvre kenmerkt zich door constructieve vormen en levendig kleurgebruik. Soms aards, soms transparant, maar bovenal gaat er een stilte van zijn werk uit." Wortel woont en werkt sinds 1972 in Vianen. Zijn werken behoren tot de collecties van onder andere gemeente Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Centraal Museum.

Anne van der Waerden volgde op haar vijftiende haar eerste keramiekcursus. Na de middelbare school ging zij naar de Gerrit Rietveld Academie. Haar aardewerk is een zoektocht naar de perfecte vorm en huid (het glazuur) wat resulteert in pure keramiek die associaties oproept met oude culturen. Van der Waerdens werk is onder andere vertegenwoordigd in collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Haags Gemeentemuseum. Sinds 1974 heeft zij zich ook toegelegd op de glaskunst, waarvan het drie meter hoge object in Jutphaas een voorbeeld is. In de jaren '90 werkte zij als vrije ontwerper voor de glasfabriek Royal Leerdam. Van der Waerden woonde en werkte van 1972 tot 1990 in Vianen.

De expositie is te zien tot en met zondag 25 maart.

• Tekening van John Wortel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden