• Uitleg bij de maquette van Sluiseiland.
• Uitleg bij de maquette van Sluiseiland.

Rotonde wordt vervangen door compacter verkeersplein

Algemeen 1.914 keer gelezen

VIANEN • De rotonde Aimé Bonnastraat/Korte Kerkstraat in Vianen zal tijdens de ontwikkeling van nieuwbouwlocatie Sluiseiland worden vervangen door een een wat compacter, ovaalvormig verkeersplein. De vrijgekomen ruimte zal worden gebruikt om extra bomen en groen toe te voegen. 

Hierdoor ontstaat een vlottere doorstroming van het verkeer, wat vooral voordelen zal opleveren voor fietsers. Zij zullen straks vanuit het centrum via de Korte Kerkstraat en de Julianabrug in één keer kunnen doorrijden naar de Hoekenstraat in de wijk De Hagen.

Parkachtig karakter
Sluiseiland wordt ontwikkeld door Smit's Bouwbedrijf. Het bedrijf kwam deze zomer tijdens een tender als beste uit de bus in de concurrentie met drie andere bedrijven.

Op Sluiseiland worden 56 appartementen en 128 grondgebonden woningen gebouwd. De inbreidingslocatie langs de oevers van de sluis en het Merwedekanaal krijgt een parkachtig karakter, met behoud van lange bomenrijen en een doorlopend zicht van het zuidelijke puntje van Sluiseiland tot aan de Lek. "De fysieke verbindingen markeren het oeroude Hollandse vernuft en de sociale verbindingen tonen de lokale betrokkenheid en gemeenschap, beide juist zo kenmerkend voor Vianen", aldus de projectontwikkelaar. 

Lastige obstakels die het zicht blokkeren worden verwijderd. Sluiseiland krijgt zo weinig mogelijk verharding. Auto's parkeren onder de woningen en verdwijnen zodoende uit het zicht. De woningen worden volgens de ontwikkelaar 'duurzaam ontworpen, kwalitatief afgewerkt en zo gepositioneerd dat de kwaliteiten van de omgeving (zoals zonlicht en uitzicht op water en groen) ten volste ervaren kunnen worden.'

Gemeenschappelijke ruimte
Op de kop van het eiland wordt een gemeenschappelijke ruimte gecreëerd met aan de ene kant een geweldig uitzicht over de rivier, alsook de herstelde zichtlijn over de gehele lengte van het oude kanaal, en zijn nieuw aangebrachte levendigheid aan de andere kant. Deze gemeenschappelijke ruimte is multifunctioneel en kan zodoende voor meerdere doeleinden worden gebruikt door de bewoners. 

De komende maanden wordt nog gesleuteld aan het voorlopige en definitieve ontwerp. Ook moet de gemeente nog een omgevingsvergunning afgeven. De gefaseerde bouwwerkzaamheden starten begin 2019. De eerste woningen worden opgeleverd in 2020. 

Ondanks de bebouwing zullen de Sleepbootdagen gewoon kunnen worden voortgezet op Sluiseiland, maar dan wel in een wat andere opzet. De ontwikkelaar gaat daarvoor binnenkort met het bestuur van het evenement in overleg. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Oplegger met wasmiddel die op A2 in brand stond slaat 's nacht opnieuw rook uit, nachtelijke actie voor Brandweer Vianen 112 9 uur geleden
• Alle turnsters kregen een medaille en een diploma.
Jongste turnsters van SV Zijderveld, DOS Vianen en DSS Leerdam ontvangen medailles Sport 10 uur geleden
• Sanne Oost (rechts).
DOS-turnster Sanne Oost wint brons bij NK voor teams Sport 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden