• De Honderdguldenprent, één van de topstukken van de expositie
• De Honderdguldenprent, één van de topstukken van de expositie Foto: Aangeleverd

Unieke Rembrandtetsen vanaf 3 september in Vianen

Algemeen 356 keer gelezen

VIANEN • Vanaf zondag 3 september tot en met 7 januari 2018 kunnen bezoekers aan het Stedelijk Museum Vianen genieten van honderd etsen van Rembrandt in de tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit. De tentoonstelling bevat een selectie etsen uit de collectie van verzamelaar Jaap Mulders.

Mulders verzamelt al dertig jaar Rembrandtetsen. Momenteel heeft hij bijna 200 van de 290 prenten die Rembrandt van Rijn (1606-1669) vervaardigd heeft. Rembrandt geldt als de belangrijkste Hollandse meester van de zeventiende eeuw.

Clair-obscur
Het effect van zijn clair-obscur, een techniek waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden aangezet dan ze in werkelijkheid zijn, komt nergens zo tot zijn recht als in zijn grafische werk. Al tijdens zijn leven waren zijn prenten geliefde verzamelobjecten.

De collectie van Jaap Mulders is een van de meest complete collecties Rembrandtetsen in privébezit. Het publiek krijgt zelden de kans om zo'n kwalitatief hoogstaande privéverzameling te bekijken. De tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit was eerder te zien in verschillende musea in Nederland en in musea in Brussel en Berlijn.

Honderdguldenprent
Eén van de topstukken in de tentoonstelling is de Honderdguldenprent. De ets met de voorstelling De predikende Christus heeft deze bijnaam vanwege de honderd gulden, een bijzonder hoog bedrag, dat verschillende keren voor de ets werd neergelegd. In die tijd was dat een half jaarsalaris. Een ander hoogtepunt is Rembrandts originele etsplaat van de predikant Johannes Uytenbogaert, daarvan bestaat er slechts één op de wereld.

Museumbezoekers krijgen door middel van tablets extra informatie over de tentoongestelde werken. Rondom de tentoonstelling organiseert het museum een cursus kunstgeschiedenis, etslessen van Petra Smits en lezingen door Rembrandtexperts. Alle informatie daarover, en de openingstijden en toegangsprijzen vindt u op www.stedelijkmuseumvianen.nl

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden