• Lianne in Barstreet, een paar avonden voor de beving.
• Lianne in Barstreet, een paar avonden voor de beving. Foto: aangeleverd

Lianne het Lam (19) doorstond doodsangsten op Kos

Algemeen 2.664 keer gelezen

EVERDINGEN • Lianne het Lam (19) uit Everdingen maakte samen met haar ouders en twee jongere broertjes de aardbeving op het Griekse eiland Kos mee. Vorige week kwam het gezin terug. Ze blikt terug. "Tijdens de grote aardbeving en de grootste naschokken ben ik ontzettend bang geweest, ik dacht twee keer echt dat ik dood zou gaan onder het puin." 

Familie Het Lam lag op bed toen de beving losbarstte op Kos. Zo'n dertig tot veertig seconden schudde het hotel waarin ze verbleven op haar grondvesten. Lianne beschrijft: "De hele kamer ging heen en weer, onze bedden schudden van de grond en lades vielen uit de kastjes. Plotseling stopte alles." Toen is Lianne samen met haar familie en de rest van het hotel naar buiten gerend. Het was "verschrikkelijk eng", zegt de 19-jarige. "Tijdens de beving bleven we in bed liggen, eigenlijk wachtend tot het dak in zou storten en ons einde daar zou zijn." 

De volgende ochtend fietste het gezin naar het centrum. Vooral de schade aan de café's aan 'Barstreet' maakte indruk op Lianne, vertelt ze. Ze zag onder meer de zwaar beschadigde bar White Corner, de bar waar twee toeristen omkwamen toen tijdens de beving het dak instortte. Onwerkelijk: een paar dagen daarvoor was ze daar immers nog met haar broertje gaan stappen. En: "Eigenlijk wilden wij die donderdagavond weer gaan stappen, maar omdat we de volgende dag met de boot naar Bodrum zouden gaan, was het niet handig. Gelukkig hebben we die keuze gemaakt, ik had de aardbeving zeker niet in die straat mee willen maken." 

De dagen erna kwamen er nog verschillende naschokken. De één wat groter dan de andere. Toen gezin Het Lam op zaterdagavond – twee dagen na de grote beving – weer naar het centrum van Kos durfde om er te gaan winkelen, volgde er plotseling nog een grote naschok. Ze moesten een winkel uitrennen. "Alle angst was terug", zegt Lianne. "Ook bij de lokale bewoners en winkeleigenaren stond de angst in de ogen. Tijdens de grote aardbeving en de grootste naschokken ben ik ontzettend bang geweest, ik dacht twee keer echt dat ik dood zou gaan onder het puin. Het is een natuurverschijnsel dat we hier in Nederland nauwelijks kennen. Je weet niet wat je meemaakt, en nog erger: wat je kunt verwachten." 

Maandag na de beving kon het Everdingse gezin terug naar huis. "We hebben gelukkig voor de aardbeving negen dagen kunnen genieten van het prachtige eiland Kos. Na de aardbeving hebben we dit wat minder gedaan omdat je toch continu bang bent: wat komt er nog?" 

• Barstreet na de beving.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden