Afbeelding
Foto: PKN-Vianen

CU/D66: 'Blauwpoort wordt verkwanseld'

Algemeen 877 keer gelezen

VIANEN • De raad van Vianen heeft dinsdagavond ingestemd met het bestemmingsplan voor de verdere ontwikkeling van de Blauwpoort, de locatie (Pikeurshof) waar in het verleden de stallen en de groentetuin van kasteel Batestein hebben gestaan.

Het rommelige gebied is nu nog vooral in gebruik als tuinderij, maar moet op termijn plek bieden aan een aantal hofwoninkjes. Het terrein is eigendom van de PKN Vianen. Het groengebied wordt semi-openbaar.

'Gemiste kans'
D66 en ChristenUnie hebben grote bezwaren tegen de plannen. Vooral Tirtsa Hendriksen van de ChristenUnie trok dinsdagavond fel van leer. "Het is een gemiste kans", zei ze in een gloedvol betoog.

De Blauwpoort zou volgens haar een ideale plek zijn geweest om de geschiedenis van Vianen tot leven te brengen. "Deze voormalige pikeurshof samen met de kasteeltuin zou een mooie historische trekpleister kunnen worden. Een gebied waar veel andere historische tuinen in Nederland jaloers zijn.'

Verkwanseld
Dit potentiële parelpunt wordt volgens Kamstra nu echter verkwanseld en weggegooid ten behoeven van een paar bewoners. "Zullen we de toekomstvisie dan ook maar gewoon weggooien? En op deze manier kunnen we de investering voor citymarketing ook beter maat schrappen. Waarom geld uitgeven voor promotie van onze stad als we toch zo met onze schatten omgaan?"

Semi-openbaar
Volgens Christa Hendriksen van D66 zal er niet veel terechtkomen van het semi-openbare karakter van gebied. "Het lijkt erop dat er vooral een ontmoedigingsbeleid zal worden gevoerd en dat de nadruk ligt op het besloten karakter. Inwoners van Vianen profiteren niet van het gebied."

VHL Lokaal, SGP en PvdA waren juist heel positief over de plannen. "Het plan is een prachtige combinatie van behoud en ontwikkeling", vond Wim van Barneveld van VHL Lokaal. "Het gebied krijgt een unieke invulling."

SGP-voorman Dick den Hertog: "De huidige vervallen tuin geeft niet de aanblik dat hier sprake is van een historisch gebied. In tegendeel zelfs. Daarom ben ik heel blij met initiatief van het College van Kerkrentmeesters van de Grote Kerk. Bij de plannen is rekening gehouden met de historische waarde van de Blauwpoort."

Particulier gebied
Siebolt Nieuwenhuis wees er op dat de Blauwpoort een particulier stukje grond is, in eigendom van de PKN Vianen. "Het is particuliere grond, geen gemeentegrond. Onze zeggenschap is beperkt."

Volgens Pvda-fractievoorzitter Joop van Montfoort verdient het college een compliment omdat men de afgelopen drie jaar heel goed geluisterd heeft naar alle geluiden over de Blauwpoort. "Het college heeft enkele zienswijzen overgenomen, bouwhoogtes zijn zelfs verlaagd." Evenals Van Barneveld en Nieuwenhuis pleitte Van Montfoort voor de komst van een hospice in het gebied. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden