Afbeelding
Foto: Kuiper Compagnons

Raad Vianen wijst aanleg zonnepark unaniem af

Algemeen 698 keer gelezen

VIANEN •  De raad van Vianen zette dinsdagavond unaniem een streep door de plannen van PowerField Nederland BV om een zonnepark aan te leggen op een weiland langs de Biezenweg in Hagestein.

De raadsfracties willen voorkomen dat de deur wordt opengezet voor een ongewenste wildgroei aan zonnepanelen in het buitengebied. CDA vroeg verzocht het college om een duidelijk afwegingskader op te stellen, waaraan aanvragen kunnen worden getoetst.

In dit kader moet onder andere aan de orde komen de maximale hoogten van de panelen, de mogelijke locaties, de maximale grootte, de afstand tot bebouwing, inpassingseisen, dubbelgebruik draagvlak en maximale totale oppervlakte aan zonnevelden in de gemeente Vianen.

De raadsleden waren vooral boos over de gebrekkige communicatie over het plan. "Als de aanvrager eerst met de omwonenden had overlegd, dan had 'ie heel veel geharrewar kunnen voorkomen", zei Christa Hendriksen van D66.

Huib Zevenhuizen gaf in zijn bijdrage een flinke sneer richting D66 en ChristenUnie: "Er kan in Vianen werkelijk geen één steen op de andere worden gestapeld of deze partijen komen met allerlei voorstellen over duurzaamheid. Maar zodra er werkelijk iets voorbij komt, dan wordt er van alles bijgehaald waarom het eigenlijk toch niet kan." Zevenhuizen zag het idee voor een zonnepark helemaal niet zitten.

"Waarom moeten we daar nog extra kaders voor gaan opstellen. Het is zo duidelijk: De raad van Vianen wil het gewoon niet. Waarom maken we niet gewoon gebruik van die tienduizenden vierkante meters plak dak van bedrijfspanden."

"Maar om een verzoek af te wijzen heb je wel kaders nodig", benadrukten Dick den Hertog (SGP) en Harry van Tilburg (VHL Lokaal).

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden