Afbeelding

Gesponsord transport vanuit Lexmond naar Roemenië

Algemeen 734 keer gelezen

LEXMOND • De Stichting Vrienden van Roemenië Lexmond/Hei-en Boeicop weet zich nog altijd gedragen door het werk van vele vrijwilligers. Onlangs werd een groot goederentransport gesponsord.

Twee opleggers met vier chauffeurs brachten hulpgoederen vanuit Lexmond naar het projectgebied in het noordoosten van Roemenië. "We kunnen slechts constateren dat de noodzaak van hulp nog steeds aanwezig is," vertelt voorzitter Cees Spek van de stichting.

Al vanaf de oprichting in 1999 worden nauwe contacten onderhouden met de vrienden in Roemenië. Velen reisden regelmatig af naar het projectgebied waar de armoede en sociale uitsluiting nog groot is. De afgelopen jaren vonden ook bijzondere bezoeken plaats, zoals een jongerenreis vanuit de kerk en een jubileumreis ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan.

Bijzondere reis
Ook deze keer werd het een bijzondere reis. Naast de chauffeurs Jan van Zessen, Anton Langerak, Johan Bikker en Ewoud Chaigneau besloten ook hun echtgenotes mee te gaan. Bovendien meldden zich een drietal dames van de Kledingbeurs die vanuit de Hervormde kerk van Lexmond wordt georganiseerd. "Er was al lang een wens om eens met eigen ogen te zien wat er met de restantkleding gebeurt die wij twee maal per jaar doneren aan de stichting," vertelt Alie Bikker.

Indrukwekkend
Cees Spek coördineerde de reis en vergezelde de zeven dames naar Roemenië, waar ze bijzonder gastvrij werden ontvangen. Het reisgezelschap was onder de indruk van het werk dat ter plekke wordt gedaan voor de lokale bevolking. Vooral de maaltijdvoorziening Meals on Wheels was ingrijpend vanwege de zichtbare armoede waarin de mensen daar nog leven. Toch was er ook gelegenheid om een stukje cultuur te proeven van dit mooie land en een kerkdienst bij te wonen.

Spek legt uit dat naast het maaltijdproject nog altijd goederen vanuit Holland worden geleverd. "Er is nog steeds veel vraag naar kleding en meubels die worden verkocht in hun winkeltjes. Dat levert een goede werkvoorziening.

Mee profiteren
"Ook de directe omgeving profiteert mee van onze goederenstroom, in de vorm van bevoorrading op scholen, dagverblijven en verzorgingshuizen. Daarnaast worden ook nog eens zo'n dertig gezinnen die dat nodig hebben heel het jaar door gesponsord met kleding en goederen. We hopen uiteindelijk dat onze hulp in dat land niet meer nodig zal zijn. Tot zolang gaan we door met onze hulpverlening. Dat kan niet zonder die vele vrijwilligers en daar zijn we dankbaar voor," constateert de voorzitter.

Op de foto: Het reisgezelschap voor vertrek bestaande uit vier chauffeurs met echtgenotes en voorzitter Cees Spek. Namens de Kledingbeurs de dames Netty de Groot, Christien Sterk, Heidi Huiting en Alie Bikker. Echtpaar Langerak ontbreekt op de foto.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 22 uur geleden
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws gisteren
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden