Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kinderen gezocht voor grootschalig onderzoek

Algemeen 326 keer gelezen

VIANEN/UTRECHT • Nú helpen om in de toekomst levens te verbeteren: dit kan door mee te werken aan een uniek, grootschalig wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Voor het YOUth-onderzoek zijn zij hard op zoek naar kinderen in de leeftijd van 8, 9 en 10 jaar die in de provincie Utrecht wonen. 

Het doel van het onderzoek is ontdekken hoe hersenen en gedrag elkaar beïnvloeden. Hoe een kind zich ontwikkelt, hangt voor een groot deel af van de genen die het heeft gekregen en de omstandigheden waarin het opgroeit. Maar hoe komt het dat er grote verschillen zijn hóe en óf je op latere leeftijd bepaald gedrag ontwikkelt? En beïnvloeden de hersenen het gedrag, of andersom, of allebei?

KinderKennisCentrum
De kinderen die meedoen aan het onderzoek worden in tien jaar tijd drie keer uitgenodigd in het KinderKennisCentrum van de Universiteit Utrecht. In totaal zullen zo'n zesduizend kinderen uit de provincie Utrecht aan het onderzoek meedoen en een berg aan informatie van onschatbare waarde opleveren.

De onderzoekers stellen vragen, meten en bestuderen onder andere de hersenen, de sociale interactie, de omgeving en biologische aspecten. Als we beter snappen waarom kinderen verschillen kunnen we toekomstige generaties beter helpen. Als kinderen goed en gezond kunnen opgroeien helpt dat onze hele samenleving. 

Via www.youthonderzoek.nl/meedoen kunnen ouders met kinderen in de leeftijd van 8, 9 en 10 een informatiepakket opvragen. Per gezin kan er maximaal één kind meedoen.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden